Какъв е планът на България за реакция след завръщането на близо 700 000 ученици в класните стаи в условията на коронавирусна пандемия?

"Наскоро излезе проучване върху 7480 деца с коронавирус. В 45,2% става дума за съвсем леки симптоми и в едва 2% от случаите децата стигат до лечение в интензивни отделения. В безпрецедентна ситуация сме, така че няма готови рецепти, учим се в движение. Децата над 10-12 години разпространяват вируса със същата ефективност като по-възрастните", обясни вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова пред Bulgaria ON AIR
 
Тя сподели информация от проучване, което показва, че децата до 10 години в по-слаба степен се заразяват и разпространяват вируса. Но преди 2 дни е излязло ново проучване, което пък показва, че в носоглътката на децата до 5 години се открива вирусна РНК в по-големи количества.
 
"Дания първа отвори училищата в Европа за най-малките. Техният пример беше обучение на децата в много малки групи - до 10-12 деца. В Израел бяха отворени всички училища през май. В едно училище появата на два случая доведе до едно от най-големите огнища - бяха инфектирани 152-ма ученици, 25 училите и повече от 80 близки в семействата. Причината е, че беше разрешено всички да са без маски", посочи проф. Александрова.
 
Тя е на мнение, че трябва да се мисли за по-гъвкава форма на обучение у нас. Проф. Александрова е категорична, че трябва да има алтернатива за децата и учителите със съпътстващи заболявания.
 
Според нея е нормално родителите да се притесняват, а решението е деликатно и трябва да бъде взето съвместно. 
 
"Ако искаме да отворим училищата и те да бъдат безопасно и привлекателно място за учениците и учителите, трябва да се проведе сериозно обсъждане", смята проф. Александрова.

Коментари Напиши коментар

29

на въпроса ...

преди 6 месеца

много!

28

Анонимен

преди 6 месеца

Ами доста си е опасно!

27

112

преди 6 месеца

САМО НАЧАЛЕН КУРС В УЧИЛИЩЕ - ТОВА СА ДЕЦА ПОД 10 ГОДИНИ И МАТ И ВЪЗПИТАТЕЛИ НА РАЗПОЛОЖЕНИЕ!!!