Снимка: БГНЕС

Новата учебна година ще започне при засилени противоепидемични мерки, но част от учителите и родителите имат притеснения, че училището остава рисково място и е по-добре да се продължи с онлайн часовете. Това стана ясно от дискусията в ефира на bTV с участието на Мариана Евтимова - майка на 2 деца, председателят на синдикат "Образование" в КТ "Подкрепа" Юлиян Петров и учителя и образователен експерт Петър Велков. 

До този момент 1500 родители са подписали искането да се запази възможността за обучение от вкъщи. "Ние не сме за изцяло онлайн обучение, искаме децата на хората, които се притесняват, да могат да учат онлайн", каза Евтимова. 
 
Тя даде пример с първолаците, които все още не могат да се пазят и за тях представлява трудност да стоят непрекъснато с маска. 
 
"Никой родител не е виновен, че децата му имат придружаващи заболявания. Никой родител не е виновен, че в семейството му има хора, които са изключително рискови. Ние лишаваме тези деца от достъп до качествено образование, като не даваме възможност на родителите за избор на дистанционна форма, която е много по-качествена от възможността, която единствена се дава в момента - за самостоятелна форма на обучение", коментира Велков. 
 
Евтимова коментира, че според нея самостоятелната форма е "изхвърляне на детето, оставяне на родителите сами да се оправят с него", докато онлайн то ще се чувства като част от класа. 
 
Юлиян Петров обясни, че от направените анкети се разбира, че съществува "един немлък страх" и у учителите да влязът и да преподават редовно. Той подчерта и че "в начален етап дистанционното обучение никак не е препоръчително по куп причини - Австрия и Дания започват присъствено". 
 
Той изтъкна, че до началото на учебната година ще бъдат приети два комплекса от мерки на МОН и МЗ. "Нека не лишаваме децата от качествено образование - едно не дотам обмислено и в рамките на страха взето решение от родителите лишава детето от нещо много важно", коментира още той. 
 
На сайта peticiq.com е създадена петиция "За провеждане на онлайн учебна година във време на пандемия", където всеки родител може да упражни правото си да избира формата на обучение за своето дете. 
 
Организаторите на петицията изтъкват, че в условията на пандемия от непознат вирус най-правилното е обучението да продължи в онлайн формат. Те изтъкват разбирането за трудностите при онлайн обучението поради липсата на технически средства, както и невъзможността на родителите да си останат вкъщи, но въпреки това животът и здравето на децата, родителите, учителите, както и на близките им, трябва да е главен приоритет за всички. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase