Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Мерките за дистанция са единственото различно нещо при провеждане на националното външно оценяване. Това заяви министърът на образованието Красимир Вълчев пред БНТ по повод явяването на матурите утре.

Става въпрос за изпитите за вход в гимназия след VII клас - те са на 15 юни по български език и литература и на 17 юни по математика. Задължително е носенето на маски.

Още по темата

Близо 60 000 седмокласници ще се явяват на изпити.

На 17 юни ще бъдат изнесени по-подробни данни за резултатите от матурите на зрелостниците.

"Резултатите от матурите са малко по-високи от предишната година, което вероятно е свързано с трудността на изпита. Значително по-високи са по английски, малко по-високи са по български език и литература. Това показва, че обучението в електронна среда не е повишило средните резултати от матурата. Тепърва ще анализираме различията", обяви образователният министър в тв студиото.

Като цяло обучението в електронна среда се проведе добре. Системата направи значителен скок, изтъкна Вълчев. Като принос за това имат както учениците, така и родителите, които са съдействали в процеса на учене.

Анализите показват, че 73-73% от учениците са учили синхронно. Около 2/3 от учениците са били по-мотивирани. 1-2% въобще не се били обхванати.

"Системата се справи добре, учениците учиха не по-малко. Ще имаме 600 иновативни училища", каза още Вълчев.

Присъственото образование, обаче е най-доброто, смята министърът.

Няма шанс новата учебна година да започне на 1 септември, каза образователният министър Красимир Вълчев. "Заложили сме дата 15 септември за начало", допълни той.

Тази година няма да има намалени средства за училищното образование, допълни министърът. Продължава и строежът на детски градини.              

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase