Снимка: Bulgaria ON AIR.

Кандидат-студентите не приемат като положително отпадането на изпитите за влизане в университет. Според образователния министър и ректора на Софийския университет това няма да повлияе на нивото на обучение и на приетите в специалностите.

Христиана Господинова завършва Търговската гимназия в Стара Загора. Кандидатства за специалностите "Право" и "Журналистика" в Софийския университет. "От 11 клас ходя на частни уроци по история, по български също ходя на частни уроци и се подготвям", споделя тя пред Bulgaria ON AIR.

Новината, че изпитите по тези специалности отпадат обаче, не я радва. "Можеха да направят например онлайн тест, но пак да имаме шанс, а сега те дефакто ни взимат цялата диплома. И ако ние сме наблягали повече на българския и дипломата ни е ниска, нямаме шанс да влезем", коментира дванадесетокласничката.

Според образователния министър матурите са достатъчно надеждни и отпадането на изпитите в СУ не означава по-лесно влизане в университета, в същото време е намален и броят на приема.

"Отличната оценка не се постига лесно на ДЗИ, няма смисъл ВУЗ-овете да правят втори изпит", обясни Красимир Вълчев.

По думите на ректора на Алма Матер все повече ще се използват държавните зрелостни изпити за вход в университетите. "Когато приемаш 300 души от 1000, ти приемаш най-добрите, независимо с какъв изпит го правиш. Когато използваме общ изпит - ДЗИ, се вижда сравнението между нас", смята ректорът на СУ "Св. Климент Охридски" проф. Анастас Герджиков.

Образователният министър посочи, че се правят и стъпки за провеждане на изпити в електронна среда, но това все още не може да се случи. А подалите заявления за отменени кандидатстудентски изпити ще бъдат обезщетени чрез електронни ваучери на стойност заплатената такса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase