Снимка: Pixabay

Всеки пети преподавател в училище или детска градина у нас е в предпенсионна възраст, показват данни на Националния статистически институт, цитирани от "Монитор".

През миналата учебна година педагозите на възраст между 55 и 59 години са били 15 755 от всички 82 347 учители, директори и зам.-директори с преподавателска заетост в образователните институции у нас.

Най-голяма част от тях са били в общообразователните училища – 10 061, където са преподавали и най-много от учителите – 50 846.

В детските градини пред пенсия пък са били 3647 учители, докато в професионалните училища са 2152, показват още данните на НСИ към края на април 2019 г.

Голяма е бройката и на учителите, които през миналата учебна година са навлезли в пенсионна възраст - 9730.

От навършилите 60 или повече години педагози 6020 са преподавали в общообразователните училища, 2606 в детските градини, а 1104 в професионалните гимназии.

Според председателя на Синдиката на българските учители Янка Такева обаче няма да има училище у нас, което да закъса за преподаватели.

Причината е, че за последните четири години младите педагози у нас са скочили четворно.

Тогава те са били едва 4%, докато сега учителите на възраст до 35 години в класните стаи са 16%, отбеляза Такева, като се позова на проучване, направено от синдиката сред 83 000 педагози у нас.

Според данните на НСИ пък за миналата учебна година младите педагози са били малко над 10 000. Най-много от тях са на възраст между 25-29 години – 5558. Педагозите, които са между 30 и 34 години пък, са били 3430.

Прясно завършилите и току-що включилите се в учителския занаят са били 1267, като те са били на възраст до 25 години.

Ръст с още 5% на младите в училищата очаква председателят на Синдиката на българските учители.

Такева открои три причини, които привличат младите учители в класните стаи. Първата от тях е увеличението на учителските заплати.

От тази година стартовото заплащане на млад учител е 1085 лв. Това е увеличение със 165 лв. спрямо 2019-а, когато заплатите на току-що стартиралите педагозите бяха 920 лв.

Според нея вторият фактор за привличането на младите кадри към класните стаи са модерните технологии, с които те работят. Таблетите, проекторите и модерните дъски, с които могат да направят по-увлекателен учебния процес, подпомагат мотивацията им. 600 школа били обзаведени с модерни технологии за миналата учебна година, а нови 1400 предстои да бъдат тази, посочи Такева.

Учителската професия продължава да бъде по-чест избор сред жените, показва още националната статистика. Едва 17% или малко над 10 000 от педагозите в класните стаи са мъже. От тях 7404 са в общообразователните училища. Най-голяма част от тях преподават на учениците от 5-ти до 7-ми клас – 3735, а най-малко са началните учители мъже – 1263. В професионалните гимназии пък представители на силния пол са близо 1/4 от преподавателите. От всички 11 702 педагози, които учат на занаят учениците, 3108 са мъже.

Коментари Напиши коментар

27

Olaf

преди 2 години

Докато в училищата 99,99% са гамени,***,***,нищижества,наркомани няма да имате учители. Не може едно нищожество,***,***,гамен да псува,бие,отгиваея на учителите.И ако за знанията си полупава 2. Идва другито голямо нищожество. С дефект в генетичния материал. Да удря учутели.няма да имате.

26

Учителят любим

преди 2 години

Дорде баба Янка Такева още се меша да унищожава т.нар. образувание, не чакайте нещо добро да се случи. Заплатите са смешни, млади учители няма каквото и да си дрънка тази кукувичка. А директорите си държат на работа пенсионери - те са кротки и покорни, иначе им казват чао до тук. Пълен цирк е в училище. И пак казвам на всички - заплати ниски, а директорите си мислят, че са изпратени на земята от господа да спасят училищата. Никакъв контрол от МОН, назначенията - само политически. Това е.

25

Анонимен

преди 2 години

Ниски заплати и отвратително отношение към учителите. Е, кой млад човек ще иска да става учител? Добре, че все още работят по-възрастните учители, че без тях сме за никъде.