Снимка: Bulgaria ON AIR

"Бизнесът трябва да се научи да не нарича хората кадри и човешки капитал, дефицитът в това е драматичен, лоши политики в сферата на образованието след 2000 г. са в основата на този резултат", каза за "Денят ON AIR" председателят на Българския форум на бизнес лидерите Левон Лампарцумян.

"Като харчиш 3% от БВП 20 г. за образование, резултатът е видим. Говорим и за качеството на учителите. Това трябва да е национална цел номер 1", коментира той. 

По думите му неефективността в публичния сектор е пословична.

Хампарцумян посочи, че инвеститорите са вид "плашливо животно". В България имало по-дългосрочни рискове, ако продължаваме с тези темпове, ни чакали лоши години.

"Българската икономика от 2013 година насам расте, което започва да се усеща от всички. Винаги обаче може по-добре, колкото повече има позитивни новини за страната ни, толкова повече хора ще искат да идват тук. Няма причина да отидеш в Сингапур с влажния климат, ако не беше подредено откъм бизнес правила", подчерта събеседникът.

Пред Bulgaria ON AIR икономистът Георги Вулджев от ЕКИП заяви, че правителството не изглеждало като да се подготвя за сценарий с криза.

"Текущите разходи се вдигат, по-скоро управляващите разчитат на икономическа инерция. Вече виждам в нашия промишлен сектор видимо забавяне", каза той.

Образователните институции били доста неадекватни, имало нужда да се реформира образованието и въпросът не касаел само пари. Бюрокрацията у нас продължавала да расте.

"Винаги е добре да се спестяват пари и да се планира - дори да не се очаква криза", посочи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase