Общ преглед
Софийският университет "Св. Климент Охридски" продължава да бъде на първо място в най-много професионални направления в националната рейтингова система на висшите училища. СУ запази и позициите си в световните рейтингови класации на университетите и е единственият български университет в първите 1000 висши училища в световните класации, каза ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков на академичното тържество за патронния празник на висшето училище, цитиран от БТА.

Празникът започна с тържествена литургия, която ще бъде отслужена в параклиса на Богословския факултет от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан.

След службата литийно шествие се отправи към паметника на Св. Кл. Охридски, къдетобеше  поднесен венец от академичния съвет на университета начело с ректора.

Според проф. Герджиков СУ е в първите 4% на световните университети, а в някои направления е в първите 2%.

Продължаваме да разкриваме нови специалности и да обновяваме ежегодно учебните планове и програми. СУ предлага образование в 119 специалности за бакалавър след средно образование, както и в над 400 магистърски програми.

Броят на новоприетите студенти в бакалавърските и в магистърските програми през последните години се запазва, като сега студентите в СУ са над 20 600, а 1115 от тях са чуждестранните студенти, каза проф. Герджиков.

Той подчерта, че СУ е лидер и в докторантското обучение и предлага най-много акредитирани докторски програми в страната - 184. Пет нови докторски програми са в процедура за одобрение, а общо докторантите в СУ са 933.

Сертификатът по български език от Департамента за езиково обучение на СУ се признава за балообразуваща оценка във висшите училища за българите от чужбина и е включен в програмата "Печат за двуезичност" вече в 11 американски щата, информира ректорът. Той припомни, че СУ има шест кариерни центъра, има издателство, четири музея, има също университетски медии и театър, ботанически градини и университетски библиотеки.
Софийският университет продължава да е водещият университет в България по научни публикации, каза проф. Герджиков и добави, че седем от 15-те най-цитирани български учени са от СУ. СУ има и най-много успешни проекти по програмата "Хоризонт 2020" и участва в трите центъра за върхови постижения в страната, отчете ректорът. Той отбеляза, че СУ изпълнява сега над 300 научни проекти.

СУ е един от най-успешните университети в Европа в студентската и преподавателската мобилност, и сега имаме действащи над 700 договора с над 400 университета от 32 европейски държави, информира проф. Герджиков. Той заяви, че Софийският университет постига всички тези резултати благодарение на своите 1600 преподаватели и изследователи, като много от тях са носители на националните награди за наука "Питагор" и на престижни международни награди.

Независимо каква специалност изучават, студентите на СУ трябва да се научат да бъдат креативни и отговорни личности, с оригинално творческо мислене, коментира ректорът и отбеляза, че СУ има вече два центъра, свързани с изкуствения интелект, подготвя се и трети център.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар