Снимка: Bulgaria ON AIR

Ученето във висшите ни училища не трябва да бъде от сесия на сесия и от изпит на изпит. Ученето в университетите трябва да бъде ежедневно и това е разликата между едно българско висше училище и едно чуждестранно.

В чуждите университети студентите всеки ден "ходят" с проект, всеки ден имат някакви задания и им се дава да четат много, преподавателите в тях не са по-раздаващи се, а са по-взискателни, но не само на сесията, а през цялото учебно време. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на младежки образователен форум в УНСС.

Направихме проверка в четири висши училища у нас и средната посещаемост е 15-20 процента на лекции, в редовна форма на обучение, съобщи министър Вълчев. Той коментира, че "това означава, че имаме прикрита задочна форма, означава, че висшето образование не може да осигури онова натрупване на знания и умения".

Зависи от степента на интересност, но зависи и от обема време, в който се учи и чете и това не става само по време на сесия - трябва да е през цялата година, отбеляза Вълчев, цитиран от БТА.

Още по темата
Най-важното предизвикателство пред българските висши училища е да бъдат по-свързани през следващото десетилетие, заяви той. Ще направим нова Стратегия за развитие на висшето образование и в нея ще има нови стратегически цели, но със сигурност най-важната стратегическа цел ще е за свързаността, информира още министърът.

Той поясни, че държавната политика ще насърчава свързаността с бизнеса, с други висши училища, свързаността в научната дейност и най-вече свързаността в европейските университетски мрежи. Трябва университетите да направят този разговор и да вземат решение за участие в европейските университетски мрежи. "Ние сме малки и ставаме все по-малки на фона на глобалния образователен пазар, и сме все по-невидими на радарите на висшето образование", коментира министърът.

Той каза, че дори френските и германските висши училища са малки на фона американските и китайските висши училища, които ще печелят от ефекта на мащаба при глобализиращия се образователен пазар. Затова и на Срещата на върха в Гьотеборг в края на 2017 г., по предложение на Франция и Германия, се взе решение за създаване на европейските университетски мрежи.

Въпреки че университетите им имат по-малки ползи от това, нашите висши училища имат повече потенциални ползи от една такава свързаност. "Това ще означава обща диплома и означава, че студентът, който е в четиригодишен курс на обучение, три години да учи у нас, три месеца да учи в Австрия, три месеца - в Германия, и още два или три месеца да учи някъде другаде", обясни министър Вълчев.

Той добави, че това е европейската университетска мрежа, която в началото ще е мрежа, но в един момент "ще прерасне в европейски университет". За нашите университети това означава да имат повече чуждоезикови програми, както и да се стремят към общ стандарт за качество, какъвто ще наложи европейската университетска мрежа.

Програмата "Еразъм" ще финансира тези университетски мрежи поне до 2024 г., и то с доста средства, каза министърът. "Но ако ние не сме свързани, тук сме югоизточният край на Европа, нямаме особено конкурентни предимства и ще затънем в провинциалност, ако не сме достатъчно свързани", коментира министър Вълчев.

По думите му добрата новина е, че от всички наши студенти, които отиват да учат в университети в чужбина, 70 процента от тях са в Европа. В САЩ, който отиде да учи в университет, много по-трудно мисли за връщане, защото географски е много по-далече от нас. Ако българските университети са част от европейската университетска мрежа, ще можем да задържим млади хора у нас, защото със сигурност ще намалее икономическата миграция, но не трябва да се увеличава образователната миграция, коментира министърът.

Коментари Напиши коментар

21

Анонимен

преди 2 години

До Анонимен 20Палячо я влез в лабораториите на катедра МТФ на ТУ София да видиш дали техниката е от соца.Има металорежещи машини и 3D принтери, които не си и сънувал.

20

факт

преди 2 години

По думите на този министър се разбира, че не е ходил редовно на лекции и не е чел достатъчно... Цялата статия е просто простотия.

19

22 да довърши

преди 2 години

Нужно е да се случи, защото има адски много за четене, а като ходиш няма как да четеш в лекциите и упражненията. Първи, втори и трети курс (особено трети) ходех редовно и смело мога да кажа, че си изгубих времето много лошо. За четирите си години не съм стъпила в дискотека, не съм се мотала, търсила съм си занимания, но тоя университет, освен ако не е приоритет номер 1 като професия... по-добре изобщо да не се записва, защото е страшно ходене по мъките...