Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Задължителни матури по български език и литература и по математика. Това очаква учениците, които тази година ще бъдат в 10-и клас.

Задължителна ще е и матурата по IT за измерване на дигиталните компетентности, по желание ще е матурата по чужд език.

Според идеята на МОН в 10 клас ще се завърша първи гимназиален етап. И затова те трябва да се явят на национално външно оценяване (миниматура) според изискването на Закона за предучилищното и училищното образование. Резултатите ще бъдат отразени в удостоверението за завършен първи гимназиален етап.

На сайта на МОН са публикувани моделите, по които ще се изготвят изпитите по математика, БЕЛ, чужд език и дигитални умения.

Знанията по математика ще се проверяват чрез тест от 17 задачи за 90 минути (два слети учебни часа). Задачите ще са от задължителното учебно съдържание от VIII до X клас включително.

15 от задачите ще са с четири възможни отговора, от които само един е правилният;  2 задачи ще са с разширен отговор за решаването на които ученикът трябва в писмен вид да изведе доказателство на задачата.

При матурата по БЕЛ знанията ще се проверяват чрез тест с общо 23 задачи; времетраенето - 90 минути, а материалът ще е от учебните програми за VIII клас, за IX клас и за X клас.

14 от задачите ще са с избираем отговор; 6 задачи с кратък свободен отговор;  една задача ще е за редактиране; 1 задача - с разширен свободен отговор; 1 задача за създаване на текст.

Авторите, които МОН е включило, започват с Паисий Хилендарски и завършват с Димитър Димов и части от романа "Тютюн", "Дърво без корен" на Николай Хайтов и "Нежната спирала" на Йордан Радичков.

Една от задачите ще е учениците да създадат в писмена форма един от посочените варианти: резюме на научен текст; резюме на медиен текст; резюме на съдържанието на (откъс от) изучен повествователен текст; заявление или CV.

По задачата с разширен свободен отговор десетокласниците ще трябва да формулират теза или антитеза по зададена тема за есе по морален или по граждански проблем (вкл. и интерпретиран в изучен откъс от литературен текст).

Резултатът от НВО по математика и БЕЛ в края на Х клас ще се вписва в удостоверението за завършен първи гимназиален етап и ще се изразява само с количествен показател – в брой точки, без да се приравнява към оценка.

Въз основа на резултатите от НВО в края на Х клас ще се извършва прием в ХI клас на ученици, които са завършили първи гимназиален етап на средното образование в обединените училища, съобщават от МОН.

Моделите на НВО по БЕЛ и Математика в X клас за учебната 2019 – 2020 година можете да видите тук.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase