Снимка: БулФото

Образователният министър Красимир Вълчев е одобрил новите учебници по история за 10 клас, чието съдържание за периода на комунистическия режим предизвикаха публичен скандал през юни на тази година, пише изданието desebg.com.

Още по темата

Именно журналистът и изследовател на репресивния апарат на комунистическия режим Христо Христов и проф. Евелина Келбечева първи съобщиха, че в предварителнот подготвените учебници масово историята през този период е представена манипулативно, преднамерено и не показва истинското лице на дикататурата. Впоследствие се породи масово недоволство, включително от сдружения на пострадали и репресирани от режима хора. Министърът върна учебниците за преработка.

"Издателствата реагираха положително на поисканите от нас промени и ги направиха. Въпреки че всеки един от нас желае учебниците да изглеждат още по-добре ние сме доволни от промяната, която се случи, защото тя е съществена”, коментира министър Вълчев.

По думите му, новите учебници вече отгововарят на духа на новата учебна програма и имат ясно изразено отношение към комунизма.

"Благодаря на всички, които помогнаха в този процес. Благодаря на фондация „Истина и памет”, на проф. Евелина Келбечева и журналиста Христо Христов за това, че ни сигнализираха за проблемите в съдържанието на учебниците, и че участваха активно в дебата”, отбеляза още министърът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase