Архив: Булфото

В седем училища в община Добрич ще бъдат сформирани слети и маломерни паралелки, в които ще учат едва до десетина деца. Причината за това е продължаващата демографска криза.

Училището в село Батово ще посрещне в първия учебен ден само 7 първокласници, а в Хитово - осем, съобщават от кметската управа.

Седмокласниците в село Ведрина са едва трима, а в Смолница - четирима, но ще учат сами в класната стая. В Божурово ще съберат заедно шестокласници и седмокласници, за да бъде сформирана паралелка от осем ученици. Слети и самостоятелни паралелки с малко деца ще има и в учебните заведения в Дончево, Ведрина, Овчарово, посочват от общината.

В още училища, между които и обединени, новата учебна година в някои класове ще започне в маломерни и слети паралелки, в които децата ще бъдат повече от десетина, но пак няма да могат да достигнат стандарта.

В Добричката община училищната мрежа беше оптимизирана преди няколко години като бяха закрити осем училища поради трайната тенденция на намаляване на учениците. От общината обясниха тогава кризата със социално-икономически причини, безработицата, ниските доходи на семействата и миграцията към големите градове.

Общинският съвет ще реши на предстоящото си заседание дали да подкрепи сформирането на паралелки под стандарта като допълнителни финансови средства трябва да бъдат предвидени в бюджета на общината и за 2020 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase