Видео 11.06.2019

700 учени от БАН ги чака пенсия... Ще останат ли учени у нас?

След дни Българската академия на науките ще отбележи 150-годишния си юбилей с 2 700 учени на щат. След няколко години обаче академията ще изпита сериозен недостиг на кадри, защото 700 учени ще се пенсионират.

Председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски алармира, че не се появяват нови млади техни колеги, които да ги заместят. По думите му в научната институция се опитват да правят възможното да ги привличат, но също трябва да се мисли и как да ги задържат.
Още по темата
"Миналата година беше първата, за която имахме по-голям бюджет от 2009 година. Младите като погледнат какво ще е тяхното бъдеще в БАН или в някое друго висше училище, са обезкуражени основно от заплащането. Или отиват към бизнеса след това, или към някоя чужда държава", посочи акад. Ревалски пред Bulgaria ON AIR.

Председателят на БАН поясни, че от Академията се опитват да задържат младите учени чрез насърчаване с програми, но по думите му те искат перспектива за развитие.

Той обясни, че базовата заплата за професор в академията е 950 лева, към тях се добавят за доктор на науките и такива за прослужено време, а за асистент - 630лв.

"Ние предлагаме заплащането на труда на учения да бъде обвързано със средната заплата. Предложили сме една схема на Министерския съвет и очакваме да влезем в диалог във връзка с подписаното споразумение между Академията и правителството. Именно да се направи класификатор, който стъпва на база на средната работна заплата в страната", каза акад. Юлиан Ревалски.

Той се аргументира с това, че финансирането на БАН е обвързано с резултати, но сега 40% от приходите на Академията идват от различни проекти, по които работят учените.

Акад. Юлиан Ревалски посочи, че науката трябва да е приоритет по подобие на образованието, защото те вървят заедно.

Коментари Напиши коментар

250

Ст.н.с. д-р. проф.

преди 1 седмица

Тези от БАН са си феодални старци. Работят там по 91 годишна възраст. Не правят абсолютно нищо, и не знаят нищо, но си придават важност все едно те са открили тока, водата, че и това че земята се върти. Там млади не се допускат, а всячески се прогонват - дружно от всичките изкукали старчета. Но и никой в тази държава не иска да сложи тези неща в ред - прост и *** народ се управлява най-лесно. Тези в БАН не са по-малко прости и тъпи от останалите.

249

Анонимен

преди 1 седмица

то у нас какво ли остана че учени дето не са футболисти а пък момичетата гледат за футболисти дори не за волейболисти така че България си отива в безвремието и остава приказката тука имало една страна ......

248

Анонимен

преди 1 седмица

Ще остане само един "учин" - този от Учиндол...