Архив: Булфото

За първия държавен зрелостен изпит заявление за допускане са подали 52 650 зрелостници, а за втория - 41 716, каза зам.-министърът на образованието и науката Таня Михайлова в интервю за "Фокус“

На 21 май е държавният зрелостен изпит по български език и литература, а на 23 май е втората задължителна матура, а изборът на предмет се прави от ученика.

От 28 до 31 май ще се проведат и държавните зрелостни изпити, които са по желание на ученика, тези изпити също трябва да са описани в заявлението, което злелостниците ще получат.

"888 ученици към момента са подали заявление за тях. Тази година, за пореден път учениците от професионалните гимназии ще могат като втори ДЗИ да избират средно аритметичната оценка от положените изпити за придобиване на степен за професионална квалификация за теория и практика. Подалите заявление са 10 421“, посочи Михайлова.

Предметите география, биология и английски език обикновено са най-предпочитани от учениците за втори задължителен изпит.

"Тази година английският език изпревари биологията, миналата година беше биологията. Сега има най-много заявления за изпит по английски език – 14 612. По биология и здравно образование заявления са 11 076. След това са география и икономика - 5993, философския цикъл е с 4287, което го нарежда на четвърто място по избор на учениците. Безспорно, след това следват математиката, историята и немският“, обяснти зам.-министърът.

Зам.-министърът посочи, че учениците, които ще се явят на държавни зрелостни изпити по желание, избират предимно математика.

"Математиката като предмет и като оценка от дипломата за средно образование е необходима за тези ученици, но те не я избират като задължителен втори изпит, а я оставят като изпит по желание. Веднага след това се нарежда английският език с 250 заявления, след това биологията, физиката, химията и историята“, каза още тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase