Снимка: архив, Булфото

С изпити по физика, по химия и със събеседване за специалността "Графичен дизайн" днес завършва първата кандидатстудентска сесия в Софийския университет "Св. Климент Охридски" за учебната 2019/2020 година. Това съобщи пресцентърът на висшето училище.

Изпитът по физика е от 9.00 часа и продължава четири часа. Той се състои от тест и от една задача върху учебния материал по физика за средните училища. Задачата има за цел да провери умението на кандидатите да прилагат знанията си за решаването на конкретен физически проблем. Тестът е съставен от 20 въпроса, обхващащи всички дялове на физиката. Целта е проверка на познаването на физичните величини и закони.

На изпита по физика се допуска използването на калкулатори. Не се разрешава ползването на електронни бележници, на портативни компютри и на калкулаторите към мобилните апарати.

Конкурсният изпит за специалността "Графичен дизайн" също е от 9.00 часа и е под формата на изпит-събеседване, на който кандидат-студентите представят портфолио с авторски творби. Портфолиото може да бъде в един от следните варианти: творби в оригинал; творби под формата на фотографии на хартиен носител; творби в електронен вариант - на личен лаптоп.

Кандидатстудентският изпит по химия е от 14.00 часа и продължава четири и половина астрономически часа. Изпитът се състои от два компонента. Първият от тях се оценява с числова оценка по шестобалната система. Тази числова оценка се използва за балообразуваща за всички, които кандидатстват с изпит по химия в Софийския университет. Компонентът е от две части. Първата част включва 20 тестови въпроса с изборен отговор /един от пет/ върху материала по неорганична и органична химия. Във втората част има четири логически задачи - две по неорганична и две по органична химия.

Вторият компонент от изпита по химия е задължителен само за кандидатите за специалността "Медицина" в Софийския университет. Той представлява развиване на тема от учебния материал от седми, осми, девети и десети клас. До участие в балообразуването и класирането за специалността "Медицина" се допускат само кандидат-студентите, получили резултат "Да" на този компонент.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase