Проф. д-р Христо Бонджолов. Снимка: ВТУ

От ВМРО алармират за редица нарушения и репресивно отношение от страна на ректора на Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий". Според воеводите проф. д-р Христо Бонджолов погазва законите, правилата на академичната и студентската автономия, уволнява преподаватели и изключва студенти. Затова и те настояват за спешна среща с премиера Бойко Борисов по случая, както и с просветния министър Красимир Вълчев.

"Така държавата най-сетне ще се намеси и този ректор да бъде спрян в своите груби и противозаконни действия", отсече Александър Сиди.

Депутатите от ВМРО съобщиха, че значителна част от ръководството на университета е уволнено, студенти се изключват, а единствената цел била Бонджолов да спечели служебно изборите за ректор на 20 май.

Вчера е било осуетено и провеждането на избори за представители на студентите в Общото събрание, посочиха още воеводите.

"Бях отстранен от поста помощник ректор и трябваше да водя дела, за да бъда възстановен на тази длъжност. Бях отстранен, защото критикувах постъпката на ректора като член на Академическия съвет. Този човек наложи дух на страх и подчинение. Единственият инструмент за управление е репресия, уволнения и заплахи", настоя доц. Милен Михов.

Той посочи и че със сега действащия закон се дават изключителни правомощия на ректорите. Затова и от ВМРО ще настояват за промените, които ще гарантират контрола на държавата върху държавните училища.

"Законът, направен някога с добрата идея, че академичната общност е образована и може да се самоуправлява, е дала изключителни правомощия на ректора. Той е председател на Академическия съвет, той е работодател на всички преподаватели, той се разпорежда с финансите на университета и носи материална отговорност. Когато един човек няма качества или има лоши мисли, може да злоупотреби с такава власт", каза още Милен Михов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase