Снимка: Dimas Ardian/Bloomberg

Постоянно намалява броят на излизащите на пазара на труда млади хора за сметка на пенсиониращите се поради демографската криза. Има недостиг на човешки ресурс с всякакво образование. Това каза Васил Велев от Асоциация на индустриалния капитал, в ефира на Bloomberg TV Bulgaira.

"Факт е, че много от завършващите висше образование се реализират на позиции, които не изискват висше образование. Броят на местата за първи курс се изравнява с броя на завършващите средно образование", посочи той.

Наблюдава се разочарование сред младите хора, които са на позиции, изискващи по-ниско образование. В същото време те са изгубили 4 или 5 години от живота си, през които са можели да напреднат в кариерата, ако бяха започнали по-рано работа, коментира той.

"Очаква се голям недостиг на специалисти със средно професионално образование. Поради това трябва да се популяризира средното професионално образование сред младите хора".

В момента завършилите такова образование имат добра кариера, обясни Велев.

Още по темата може да прочетете в сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Коментари Напиши коментар

24

Българин

преди 3 месеца

Преди 15-20 години такива "индустриални капиталисти" високомерно говореха: "Като не ти харесва тука, напускай!" Така говореха и младите хора последваха съвета им. Сега същите тези индустриалци вият на умряло, че намалявал броят на младите работници. Нека тези умници да помислят защо стана така.

23

Със сигурност

преди 3 месеца

В бъдеще ще има недостиг на всичко.

22

До Хейтър

преди 3 месеца

Има някакви закони, но проблема е че няма контрол по спазването им, прокуратурата е на заплата някъде другаде. Живял съм в чужда демократична държава и трябва да кажа че извършиш ли нещо нередно на 95% си плащаш за това.