Снимка: Булфото, архив

Да бъде обсъдена идеята за въвеждане на интегрален тест вместо изпити за назубрени уроци се ангажира председателят на Комисията по образованието и науката Милена Дамянова на срещи с учители от Силистра.

По време на разговорите с педагози от Дулово беше предложено да има интегрален тест на принципа на SAT или TOEFL, вместо изпити по предмети за учениците от десети клас при завършване на образователния етап.

В срещата участва и министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, съобщиха от пресцентъра на НС.

На срещите педагозите изразиха одобрението си за промяната на изпита по български език и литература, чиито две части бяха обединени в една, така както изисква Законът за предучилищното и училищното образование.

"Колегите дадоха своите предложения за евентуално бъдещо въвеждане на подобен интегрален тест, като някои от тях подчертаха, че той не е непознат за системата“, подчерта Дамянова. Тя посочи, че идеята на подобен тест е да провери уменията на учениците като цяло, а не дали знаят уроците по отделните предмети наизуст. По темата предстои обаче широка дискусия, добави председателят на Комисията по образованието и науката.

На срещите с преподавателите от района председателят на Милена Дамянова изслуша предложенията за по-добра работата в училищата и детските градини, както и за предизвикателствата пред учителите.

Пари по европейските и национални програми има достатъчно и е необходимо единствено професионална работа за тяхното изпълнение беше отбелязано по време на разговорите.

Министър Красимир Вълчев подчерта, че приоритет в работата на Министерството на образованието и науката са подобряване на материалната база и модернизиране на процеса на обучение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase