Снимка: Булфото, архив

Родителите трябва да носят наказателна отговорност за т. нар. ранни бракове на децата им, смята просветният министър  Красимир Вълчев.

Още по темата
Той уточни, че в момента има състав на Наказателния кодекс, в който се посочва, че ако едно лице склони непълнолетно към брак, подлежи на наказателна отговорност, но не и родителите.

Министърът определи проблема като "една от най-трудните задачи" при обхващането на децата в образователната система.

"Във всички случаи родителят носи отговорност за бъдещето на детето. Правото на образование на детето е задължение на родителя. Факт е, че ранните бракове стават със съгласието, ако не и под давление на родителите, и моето лично мнение е, че тази наказателна отговорност трябва да се носи от тях", каза още Красимир Вълчев, цитиран от БТА.

Това е въпрос на разговори, защото не става дума само за приемането на подобно решение, но и за възможността да бъде ефективно приложено, посочи министърът. По думите му проблемът е и социален, а в основата му са културни характеристики. Той отбеляза, че прокуратурата е активизирала усилия в тази посока през последната година, но въпреки това успехът е частичен. Според него за решаване на проблема с ранните бракове правото на образование трябва да бъде поставено на по-високо ниво в йерархията от права.

Коментари Напиши коментар

28

...............МЕНЕ

преди 5 месеца

СЕКС СЕКС СЕКС ДЕВИЗА НА ЕВРО...ЕВРО ЦЕНОСТИ ГОНИМ ЕВРОПА ДА ГИ СТИГНЕМ И ГО НАПРАВИХМЕ БРАВО НА НАС БЪЛГАРИТЕ НИЕ СМЕ ЮНАЦИ .ОПРАВЕТЕ СИ ЗАКОНИТЕ ВСИЧКИ КОРУПЦИРНЕРИ И ПРОДАЖНИЦИ НА СЪД И БЕСИЛОТО

27

...............

преди 5 месеца

ВИНОВНО Е ПРАВИТЕЛСТВОТО ЧЕ В БГ СЕКС РЕКЛАМИТЕ СА МНОГО ЗНАЕТЕ ЛИ ЧЕ В ТУРСКИТЕ ГАЗЕТИ ПИШАТ АКО ИСКАТЕ ДА ГЛЕДАТЕ НА ЖИВО ЕРОТИКА ИДЕТЕ В БГ НА КОНЦЕРТ ВСИЧКИ ПЕВИЦИ СА ОГОЛЕНИ ПРЕД ПУБЛИКАТА..А СЕГА ПЛАЧЕТЕ ОТ САМИТЕ ВАС

26

Малина

преди 5 месеца

До ДОКОГА ЩЕ ГИ НОСИМ
Господин министър ,няма ранни бракове, има ранни раждания от малолетни, а вие ги толерирате по най нагъл начин, детски ,присъдена издръжка,която е най-голямата глупост и т.н.