Снимка: архив, Булфото

Просветният министър Красимир Вълчев отхвърли обвиненията на левицата, че управляващите са се провалили с интеграцията на ромите и настоя, че механизмът по обхващане и включване в образователната система на деца и ученици е показал, че има ефект.

По-рано социалистите предложиха да се спират всички помощи на роми, чиито деца не ходят на училище, да се преосмисли политиката за делегираните бюджети и да се налагат по-сериозни наказания на лицата, които живеят на семейни начала с непълнолетни. Те настояха и че подходът на ГЕРБ да "издирват учениците" не работи.

Още по темата

"Опозицията критикува механизма без доводи. По него работиха над 11 000 души в над 1 000 екипа и аз не бих им омаловажил работата им. Механизмът показа, че когато институциите работят заедно, има ефект – над 30 000 деца са допълнително записани. Който критикува механизма, да се включи в един екип и да види колко е трудна работата", посъветва министър Вълчев.

Според него от БСП не разбират, че основната част от проблемите с интеграцията са социално-културни - липсата на отношение към образованието.

Вълчев коментира, че и сега семейните помощи са обвързани с посещаемостта в училище. За идеята да се спират всички помощи той каза, че е "трудно да се обвързват едни права с други".

Той посочи и че именно БСП е предложила да се дават безусловни помощи на входа на втори, трети и четвърти клас.

За делегираните бюджети пък той коментира, че никой в системата не е против тях.

"Ние трябва да ги задължим да ходят на училище и да натрупват знания, плюс мотивирани учители, плюс ранно обхващане в детска градина, плюс работа с всяко дете. Опозицията трябва да разбера, че най-важният актьор е учителят. Затова ние залагаме на учителя, заплатите им ще бъдат 25% над средната за страната. А с "Визия за България" БСП предлагат заплатите да бъдат колкото средната - т. е. намаляване", каза образователният министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase