Кадър: Bulgaria ON AIR

Половин милиард лева повече ще има в бюджета за образование през 2019 година, а средната учителска заплата ще изпревари средната работна за страната.

Бившият заместник-министър на образованието Диян Стаматов коментира в студиото на "Денят ON AIR", че това е най-благоприятният бюджет в тази сфера от много години и допълни, че увеличението на учителските заплати представлява смела крачка, защото то ще е реално още от 1 януари.

"Този бюджет наистина е много добър за развитието на средното образование. Дава се възможност за развитието на малките училища да се чувстват много по-комфортно. Средствата за тях са доста повече, тъй като в групата на делегираните бюджети се дава възможност да се финансират не само брой ученици, но и брой паралелки, добавят се средства за уязвими групи, за извънкласни дейности, които дават възможност за разгръщане на всяко едно училище", подчерта Стаматов.

По думите му това ще е възможно с добър мениджърски подход от страна на директорите на съответните учебни заведения.

Диян Стаматов беше категоричен, че ръководителите на училищата трябва да са обучени, за да работят с бюджет и да управляват средствата, защото те са не само за заплати, но и за определени политики в училищата.

Бившият заместник-министър на образованието коментира и темата свързана с новината, че родители масово повдигат дела срещу учителите на децата си заради ниски оценки, които са получили.

"Учителят е най-правилният човек по отношение на оценяване на учениците. В твърде малко от случаите се подхожда субективно, когато става въпрос за оценяване на един или друг ученик. Емоция със сигурност в някои случаи има, но тя не бива да стига до съда", отбеляза още той.

В ефира на Bulgaria ON AIR Диян Стаматов настоя също, че е нужно родителите да имат информация за поведението на децата си в училище, а електронният дневник е само част от този процес.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase