Снимка: dnes.bg
Половината тийнейджъри по света са били обект на насилие във и около училище.
 
В България 54% от учениците между 13 и 15 години са били жертва на тормоз и/или са участвали във физическа саморазправа.
 
За 2016-2017 година има 8000 случая на насилие в училище в България. България е в челните 10 държави по засегнати от тормоз в училище. 
 
По този повод днес стартира глобалната кампания на УНИЦЕФ "Заедно срещу насилието в училище" в България.
 
Д-р Джейн Муита, която е представител на УНИЦЕФ за България обясни, че УНИЦЕФ работи в повече от 190 държави и дава само една дефиниция за насилие над деца, независимо дали то е физическо, вербално или виртуално - няма разграничаване по вида на насилие.
 
Тя обясни, че насилието, независимо от формата му, оставя белег в развитието на детето върху тяхното здраве, върху това какви родители са, върху това как се оформят като хора. 
 
"Най-често насилието се упражнява върху деца, които са категоризирани като различни, независимо дали става въпрос за етническо, физическо, религиозно различие. УНИЦЕФ вярва, че училището трябва да е позитивна среда, в която децата се развиват и се чувстват спокойни, независимо от техните различия", уточни Муита.
 
Зам.-министърът на образованието Деница Сачева посочи, че за последната година има известно намаляване на случаите с физическа агресия, но за сметка на това случаите с вербална агресия и тези с кибертормоз нарастват.
 
Според нея трябва да се правят повече кампании и обучения, както за училтеите, така и за родителите, за да могат по-лесно да разпознават агресията. 
 
"През следващата година ще продължим да увеличаваме броя на психолозите и педагогическите съветници. В следващите 2 години се планират и обучения към учители за разпознаване на агресията", обясни още зам.-министър Сачева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase