Архив: Булфото

След 8 години в системата ще липсват 39 000 учители, а само след 2 години - 10 000 учители. Това каза председателят на Синдиката на българските учители Янка Такиева на дискусия, посветена на кадрово обезпечаване на българското образование.

"Недостигът на учители е изключително голям, затова една от основните политики е кадровото обезпечаване на системата. Преди година и половина Дирекция "Квалификации" направи едно проучване, което показва, че след 8 години в българската образователна система ще липсват 39 000 учители, а в Европа ще липсват 6 млн. учители. Това изследване показа, че още от следващата година ще имаме изключително голям дефицит на учители по природоматематически дисциплини", обясни тя и допълни, в различните региони проблемът с кадровото обезпечаване е различен.

Ще се работи и по проект, с който всяка година да се обучават по 600 учители, които да получават педагогическа способност, включително и ресурсни учители.

"В системата ни има 22 600 деца със специфични образователни потребности и за тях не достигат ресурсни учители. В България има 4000 ресурсни учители, но тук влизат и педагогическите съветници и психолозите, които не са учители. Около 1460 са ресурсните учители", уточни тя.

Такева е убедена, че програмата трябва да бъде целево финансирана от републиканския бюджет, за да може след 10 години да няма такава "голяма дупка от специалисти", нужни за образованието.

Тези специалисти ще бъдат обучавани от 3 университета в България, а обучението ще бъде в рамките на 1 година.

"Убедена съм, че колегите, които имат висше образование магистър, било по инженерство, било по икономика, за 1 година ще могат да усвоят методиката на преподаване по дисциплината, по която ще преподават", каза още председателят на СБУ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase