Снимка: Reuters, архив

Поне 400 млн. лв. ще е увеличението в бюджета за образование за 2019 г., увери ресорният министър Красимир Вълчев.

За увеличение на заплатите на педагогическия персонал са предвидени 330 млн. лева в бюджета за следващата година. Още близо 29 млн. лв. са предвидени за обучение на непедагогическия персонал.

"Оттам нататък може би най-голямото увеличение като ръст ще бъде това за дейностите по интереси. Скоро ще представим промените в стандарта за приобщаващото образование, с които ще бъде регламентацията на дейностите по интереси и финансирането им в Наредбата за финансиране на институциите", каза още Вълчев и обясни, че ще бъдат увеличени и средствата за закуски.

Според него трябва да се работи и по разликата в заплатите на младите и възрастните преподаватели.

"Разликата при възнагражденията им във висшето образование е много по-голяма, отколкото в училищното образование. И въпреки, че средните брутни заплати в системата на висшето образование са над 1700 лв. – със 60% по-високи отколкото в системата на училищното образование, имаме заплати на младите преподаватели, които са по-ниски от тези на младшите учители. И сега е моментът със Съвета на ректорите да довършим този разговор. Ще имаме регулиране на минималната заплата за преподаватели във висшето образование – как трябва да променят дизайна на системата на заплащане, за да мотивира в по-голяма степен преподавателите както за по-качествено обучение, така и за кариерно развитие", каза още Вълчев.

Поне 40 милиона повече ще има през следващата година и за висшето образование и издръжката на студентите. Тези пари обаче няма да се раздават на брой на студенти, а според качеството и комплексната оценка.

Мораториум да не се откриват повече нови университети и филиали и нетипични направления ще бъде внесен в парламента заедно с промените в закона за висшето образование. За това отдавна настояват от Съвета на ректорите, а министърът се ангажира да го внесе.

Обмисля се въвеждането на трета стипендия за специалността "педагогика по обучението по...", която да покрива разходите по обучението. Причината е, че има търсене по тази специалност и недостиг на кадри.

За медицинските специалности пък ще се обмисля вариант дали да не са изцяло платени с възможност за кредитиране, като студентите да получават от държавата облекчения при изплащането, срещу което да бъдат задължени да работят у нас. Така можело да се спре изтичането на медицински кадри в чужбина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase