Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за висшето образование, които позволяват изявени специалисти от практиката да провеждат лекции от общия хорариум в университетите. Преценката кой да бъде поканен ще се прави от съответния факултетен съвет. Идеята на измененията е работодателите да се насърчават да изготвят и да внасят предложения за обновяване на учебните планове и програми.

Депутатът от ГЕРБ Галя Захариева заяви в студиото на "Денят ON AIR", че сме закъснели вече прекалено много с тази мярка и трябва да се намери най-бързия механизъм да се осъществи този важен контакт между бизнеса и образованието.

"Ще дадем възможност на изявени специалисти от практиката да влизат и да преподават определен процент от часовете. И в магистърските, и в бакалавърските програми", обясни Захариева пред Bulgaria ON AIR.

Още по темата


Народният представител допълни още, че тези законови промени се правят по предложение на представители от университетите и почти цялата академична общност стои зад тях.

Галя Захариева беше категорична също, че след приемането на поправките на второ четене и когато започнат да се прилагат, това ще е мотивация за много студенти да завършат висшето образование, което са започнали.

"Това е проблемът - че има разлика какво учат децата и къде успяват после да се реализират. Една голяма част от децата ни не се дипломират и не завършват своето висше образование, защото губят мотивацията във времето на следването", подчерта още Захариева в "Денят ON AIR".

Народният представител от ГЕРБ е уверена, че промените ще са от голяма полза и че всички са готови за тях, а именно бизнесът и образователната система.

По думите ѝ практиката за наемането на специалисти от бизнеса и преподаватели, които не са хабилитирани в учебните заведения, се изпълнява от години в страни като Великобритания, Швеция, Норвегия и други.
 

Коментари Напиши коментар

23

Галя

преди 2 години

Това е супер решение! Браво! В нашите университети има прекрасни преподаватели, но ако има и хора с познания натрупани в процес на работа, добре образовани и знаещи, ще е чудесно!

22

extremist

преди 2 години

ЗАД ТОВА ПРЕДЛОЖЕНИЕ ПРОЗИРА ПЛОСКАТА ИДЕЯ НА БЪЛГАРСКИЯ "РАБОТОДАТЕЛ" ЗА БЕЗПЛАТНО НАЛИВАНЕ НА ЗНАНИЯ В ГЛАВИТЕ НА ПРЯСНО ЗАВЪРШВАЩИ - НЯМА ДА СТАНЕ; ЗАЩО ДА СВЕТВАМ КОЙТО И ДА Е КАК СЕ ПРАВЯТ НЕЩАТА БЕЗПЛАТНО ???

21

Анонимен

преди 2 години

Специалисти в аулата: Колко назад е висшето ни образование?--След като прочетох това си викам - брейй, сигурно се учи някаква друга наука тук и сме 100 години назад?!Трябва да се намери механизъм между университети и бизнес--обаче като прочетох това, каква била работата - ами, че то джобс.бг ше го местят в аулата... закъсА го тоя "бизнес", закъсА" го...