Кадър: Bulgaria ON AIR

Какво представляват тестовете и програмите за професионално обучение ACТ? И до колко са познати на обществото ни? Нека първо поставим въпросните тестове в перспектива - АСТ са конкуренти на SAT, които са по-добре познати в страната ни.
 
Разликата, според думите на бившия вицепрезидент на ACT Джаклин Крейн, е в това, че продуктите на ACT са по-големи и обхващат кариерното развитие.

"Тези тестове служат за кандидатстване в университети, но ACT предлага и кандидатстване за работа. Работодателите искат кандидатите да са готови. А ACT казва на работодателите, че въпросният кадър притежава нужните качества, за да започне работа. Тестът е от 3 части, с въпроси от общо 12 области. Всичко се провежда в сигурна и безопасна среда", обясни тя в "Денят ON AIR". 

Днес Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ) сключи партньорство с ACT. В резултат на това университетът ще бъде официален център за тестовете.

"Милиони хора са преминали през ACT от десетилетия насам. Организацията има над 400 работници с докторска степен, които постоянно правят изследвания. ВУЗФ ще може да предлага изпитите с нашата програма. Студентите им също ще могат да преминат през изпита. Тестът представлява четене с разбиране, анализ на сложни текстове, математика и графическа грамотност под формата на интерпретиране на данни. Комуникациите и критичното мислене също са важна част", отбеляза Крейн пред Bulgaria ON AIR

Джаклин Крейн поясни още, че след полагането на тези тестове, компании като "Google" имат възможност да наемат директно тези с високи резултати. По този начин българите могат да работят за чуждестранни компании и все пак да останат в държавата си, продължи още гостът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase