Снимка: архив Reuters

Бизнесът настоява – студентите държавна поръчка трябва да работят в страната си за определено време, а ако не желаят – да връщат сумата, поето от висшето учебно заведение. Това каза днес във Варна Добрин Иванов, изпълнителният директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

Страната ни е загубила близо 30 години от това, че младежите, завършили университет или средно специално училище, са напуснали пределите на държавата и са потърсили професионалното си развитие в чужбина веднага след дипломирането си.

Според Иванов сумата възлиза на близо 25 милиарда лева, а средствата са абсолютно невъзвръщаеми.

Изпълнителният директор на АИКБ заяви, че тези хора са допринесли за развитието на икономиката и БВП не на родината си, а на други държави, въпреки че са получили образованието си безплатно у нас.

От Асоциацията на индустриалния капитал в България предлагат да се промени начина на финансиране на университетите. Те предлагат държавата да плаща само обучението в специалности, за които има реално търсене на пазара на труда.

Идеята висшистите задължително да остават и да работят в България за известен период от време по думите им не ограничава свободата или правото им на придвижване и работа.

"Всеки има право да имигрира, но и държавата има право да си търси направените инвестиции за образование", обясни Иванов.

Предложението държавната поръчка да бъде възможна само за направления, които са приоритетни за бизнеса и за които има реална реализация на пазара на труда, е по известен начин дискриминираща, обаче.

С две думи – ако искаш да учиш висше образование държавна поръчка, то ще учиш това, с което можеш да се реализираш в страната си. А не дай си Боже потърсиш развитието си в чужбина след това – дължиш неустойка заради сумата, която държавата е поела. Сякаш се обвързваш с някакъв договор. Трябвало да "върнеш услугата" едва ли не.

Студентите търсят развитие в чужбина, защото за жалост бизнесът там им предлага много по-добри условия на работа в сферата, в която уж родната образователна система бълва кадри. Проблемът е, че бизнесът не се съсредоточава върху това да се привлекат младите професионални кадри, а още по-силно да накарат свежата работна ръка да търси развитието си другаде.

Коментари Напиши коментар

400

Анонимен

преди 4 години

Добре дошли в социализма! Така беше! Сега отново крачка(и) назад, защото обществото все още не функционира. Между другото да информирам, българското образование след 90-а г. в Европа вече не е общопризнато, има приравнителни за някои фирми.

399

Реалист

преди 4 години

То за лекари, инженери и програмисти има работа и смичъл, ама всичките му там политолози, психолози и подобни тъполози работа по специалността йок, както у нас, така и в чужбина, та по-добре да отиват да берат ягодите по UK и да внасят по някое евро в страната. А най-добре приемът за тях да се намали до 5-6 човека на година и всички тунеядстващи университетски даскали да се изгонят.

398

дел

преди 4 години

Кой си ти бе Добрин Иванов, където искам там ще ида да работя.Що за такива студенти не им пратите данъчните че и в затвора да ги вкарвате.Не правим ли работите на Ердоган а? Аналколу с тая политика на грабеж и бедност която я води твоя приятел Бойко който те финансира,ей тъй като куче ще лаеш че нямало кой да работи.Така ви се пада.Границите са отворени и всеки може където поиска там да иде да живее и работи.А ти Добринчо *** и се гръмни.