Архив: Булфото

През тази година са идентифицирани около 60 000 деца, за които има предполагаем риск от отпадане от образователната система.

"Държавата успя да обедини всичките си институции, за да работят заедно за привличането или връщането на децата в училище. Работим съвместно, за да прекъснем липсата на интерес към образованието", заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на семинар за началото на новата учебна година.

Вълчев отбеляза, че усилията не приключват със записването на учениците. След това се изисква постоянна работа от учителите и затова държавата инвестира в увеличението на техните възнаграждения.

Още по темата

Той информира, че се налагат глоби от общините на родители, които не пускат децата си на училище. Издадени са 509 наказателни постановления на родители и са спрени над 100 300 социални помощи за миналата учебна година.

В 1159 екипа за обхващане на децата в образователната система участват до момента 7099 представители на различни институции.

Те обхождат адресите на деца и ученици от 29 август до 30 септември. По думите на министър Вълчев през тази година работата на екипите ще се концентрира върху децата на пет и шест години, както и върху незаписалите се след четвърти и седми клас ученици.

Последните данни от държавния прием след седми клас показват, че са сформирани 27 паралелки със защитени специалности, сред които са топлотехника, електрообзавеждане на кораби, електрообзавеждане на жп техника, електрообзавеждане на електрически превозни средства за градския транспорт, ядрена енергетика, металургия на цветните метали. В 65 паралелки учениците ще се обучават за професии с очакван недостиг на пазара на труда - монтьор, машинен оператор, оператор за заваряване и за стругарство.

През тази година 591 училища ще получат финансиране за купуване на ученически шкафчета за учениците от първи до седми клас, като общото финансиране на програмата е за близо 2 милиона лева, съобщи заместник-министърът на образованието Деница Сачева, цитирана от БТА.

Тя добави, че за тези училища ще бъдат купени над 111 000 шкафчета за над 114 000 ученици. Министър Вълчев каза, че програмата за купуването на ученическите шкафчета е за основните и началните училища, за да се олекотят ученическите раници на учениците от първи до седми клас. Тези ученици общо в страната са около 450 000, съобщи образователният министър.

Красимир Вълчев каза, че програмата за купуване на ученическите шкафчета ще продължи и догодина, като вероятно ще бъде финансирана със същите средства - около 2 милиона лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase