Видео 11.09.2018

Заветното студентско общежитие: Мизерия, опашки и хлебарки

Остават малко повече от две седмици до началото на академичната година. В пълен контраст с емоциите около приема и началото на висшето образование, немалко студенти се оплакват от условията за живот в общежитията, критериите, по които се одобряват студентите, както и дългото чакане на опашки, за да се плати месечният наем.

По думите на Яна Вангелова, председател на Националното представителство на студентските съвети, студентите в страната имат най-различни проблеми, но в последно време има доста оплаквания от състоянието на сградния фонд на университетите.

"Различните университети разполагат с различен сграден фонд и условия за настаняване. Стремим се да предизвикаме ремонти на местата, където има лоши условия, но това понякога не става. Искаме министерството да отпусне средства за ремонт на общежитията. Ще са нужни милиони, особено за някои сгради, които са в доста лошо състояние", обясни пред Bulgaria ON AIR Вангелова.

Според председателя на Студентски съвет на СУ Георги Гълъбов на този етап се ремонтират 3 блока и остават само няколко входа, които трябва да бъдат обновени.

"В СУ вече се работи по система за електронно плащане на наемите за общежитие. Вече ще има и ПОС терминали на всяка една каса. В процес на разработка е система за настаняване по желание на студентите", подчерта още Гълъбов.

Пламен Пенев - член на Студентския съвет на УНСС, също разясни, че благодарение на добрата връзка между ръководството на университета и студентите вече са ремонтирани 10 от общо 13 блока.

"Смея да кажа, че общежитията са на доста прилично ниво. Хората, които имат успех над 5,50, се настаняват в по-добри общежития", добави Пенев.

Коментари Напиши коментар

56

истината

преди 7 месеца

И за какво са им общежития, нали стават студенти само за да заминат на бригада в САЩ - това е заветната цел.

55

Ганчо

преди 7 месеца

Слушам и не вярвам. Това дето го говорят тези девойки и младежи е направено на други места много отдавна. Недостатъка на пост терминалното плащане - няма как да върнеш парите, когато студента се откаже от общежитие. Пари за общежитие даваше само правителството на Царя. По 3000000лв на университет. Недостатъка беше, че конкурсите ги правеше МОН. За тези пари могат да се направят поне 2 блока добре. Те правеха един. Сега няма пари за общежития. Те са отписани от държава и правителство.

54

икономист

преди 7 месеца

За 30 лева на месец какви условия искате, хотел Риц ли? Който не му харесва да ползва частни квартири.