Красимир Вълчев. Снимка: архив, БТА

Просветният министър Красимир Вълчев е издал заповед, че училищата нямат право да събират пари от родителите.

"Не можем да забраним на никой да дарява, но факт е, че много от тези суми, които се събират, съдържат намек за задължителност. Не трябва да има никакъв намек за задължителност. /…/ Училищата не трябва да препоръчват повече, отколкото е необходимо на децата", категоричен е той пред БНР.

В около 55 сгради на училища и детски градини ремонтите няма да бъдат приключили за началото на учебната година. Той обаче увери, че няма да има образователни институции, които да не започнат работа на 17 септември. Планирани са и ремонти, които ще започнат по време на учебната година. Строителни дейности има в близо 1070 училища и детски градини. Половината от тези ремонти са приключили.

За тази година местата за учители ще бъдат запълнени, каза още Вълчев. Той посочи обаче, че силен недостиг на учители се очаква след 10 години, когато малко над 50% от учителите ще са пенсионирани. По думите му голямото предизвикателство тогава ще бъде да се обезпечи образователната система с учители в по-малките и отдалечени места в страната, както и тези, в които има концентрация на проблемни деца и такива от уязвими групи.

През новата учебна година влизат новите учебни програми за 3-и, 7-и и 9-и клас. Въвеждаме нов предмет – "Компютърно моделиране". Предизвикателството пред образователната система днес е да подготви деца, които ще бъдат на пазара на труда и през 2060 г., когато светът ще бъде различен, ще сме минали през много дигитални трансформации и децата трябва да бъдат не просто дигитални ползватели, но и да имат по-задълбочени дигитални умения. Всяко дете трябва да придобие базовите и новите компетентности. Всяко дете трябва да бъде обхванато и да не отпадне преждевременно от образователната система и да получи максимална подкрепа вътре в системата", каза той.

Вълчев каза, че 24 хил. деца, които години наред не са ходили на училище, са върнати в класните стаи през миналата година. Тази година са създадени 1100 екипа, които започват работа в тази посока.

По думите му при реализирането на целия комплекс от мерки раниците на децата трябва да са по-леки, но това няма да стане веднага. Обмисля се през следващата година да се премине на електронни дневници в училищата, каза министърът, но добави, че това зависи от бюджета.

За проблема с НИМХ министърът коментира, че очаква на 10 септември, за когато е насрочено Общото събрание, учените да вземат окончателно решение за извеждането на Института от БАН, за един "мирен развод".

Коментари Напиши коментар

41

Възмутена

преди 7 месеца

Крайно време е да разнищят аферите на училищните директори и парите, които успяват да точат от отвратителния и пагубен "Делегиран бюджет". Напълно са се самозабравили, държат се отвратително с учителите. Вече си мисля, че нарочно ги обучават за такова поведение. Нашата всяка година сменя мерцедеса(трябва да е последен модел), купила отново нов апартамент, има дворец за вила, имала яхта....КОЙ ДОПУСНА ТОВА БЕЗОБРАЗИЕ?!?

40

Възмутена

преди 7 месеца

Директорите на училищата, които са такива от 10-20 години, отдавна са приели училището за бащиния. Крадат от ремонтите, защото схемата е лесна - устна уговорка с фирмата, изсипват една камара пари от училищната сметка за калпав ремонт на фирми, които никой не наема за работа и парите, за които са се разбрали им се връщат в пликче...всичко е чисто документно. Процента в момента е 60/40. 60 за директора, 40 за фирмата, това лично ми го каза собственика на фирма, която ремонтира в училището.

39

Анонимен

преди 8 месеца

Чета и ми става жал колко прости родители има и после се чудим защо децата са разглезени малки лигльовци....родители търся забавление,а не образование.искат някой да им гледа детето докато са на работа и да си го вземат и хвърлят на компютъра....и после майки звънят да питат как да решат задача за 2ри клас.трябва да забранят разплод на нещо просто ново поколение.....чета и си мисля....добре, че избягах от тоз народ на затъпяване,простотия и оплакване....само се оплаквате ,а самите вие нищо не пр