Кадър: Нова тв

Училище в Благоевград прие странен образователен подход при записването на първокласници. Комисията за защита от дискриминация се самосезира, след като школото обяви, че не приема първокласници от ромски произход.

Директорът на IX ОУ "Пейо Яворов" Василка Великова обясни решението си със загриженост към останалите бъдещи ученици, а жителите на ромската махала видяха в решението дискриминация.

В страницата на училището във Facebook е обявено, че приемът на документи за първи клас продължава, но се ограничава достъпът на деца от ромски произход. Причината - квотата от двама ученици в клас за деца от ромския етнос била запълнена.

В училището класовете, в които ромските деца преобладават, са много. А това, според директора, често води до проблеми в клас.

"Знаете, че те са на големи родове, помежду си имат конфликти, и не бива децата да пренасят семейните конфликти от махалата в училище", заяви директорката пред Нова тв.

"Лимитът е изчерпан, точно така. Не, това не е дискриминационно, за тях също не е добре, да се обучават в сегрегирани паралелки", допълни Великова.

От Министерството на образованието заявиха, че при приема на ученици в първи клас водещият критерий е местоживеенето. Добавиха, че когато прилагането на този критерий доведе до паралелки, в които повечето ученици са с майчин език, различен от българския, детето може да бъде насочено в друго училище, но само със съгласието на родителя.

"Ако директор на училище си е позволил да определя квотен принцип за приемането на деца в първи клас на базата на етнически признак, това е безусловно нарушение, дали това е така, ще бъде проверено от нашата териториална администрация", каза директорът на дирекция "Организация и контрол" в МОН, Соня Мелоян.

"Открито дискриминационен коментар, тя всъщност указва на ромските родители да се въздържат да записват децата си в това училище, това е ярък случай на дискриминация", заяви и председателят на Българския хелзинкски комитет Красимир Кънев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase