Архив: Булфото

Цифровите умения трябва да бъдат насърчавани на всички нива на образование, заяви заместник-министърът на образованието и науката проф. Иван Димов на дискусията "Разширени цифрови умения за конкурентоспособна европейска икономика: инвестиране в цифровото бъдеще на Европа", съобщи МОН.

Тези усилия трябва да бъдат подкрепени от частния сектор, от университетите и изследователските институти, защото те вървят ръка за ръка с меките умения, които са необходими за трудовия пазар, е посочил проф. Димов.

По думите му образователните институции са ключов елемент в процесите на цифровизация. Заместник-министърът е посочил, че е необходимо инвестиране в човешкия капитал и в инфраструктура, както и свързаност на дигиталните инфраструктури на страните от Европейския съюз.

Тези три стъпки според него са стратегически, защото индустриалната и бизнес екосистемата се променят все повече и Европа е изправена пред редица предизвикателства, свързани с дигитализацията и липсата на кадри, които притежават дигитални компетентности.

Заместник-министърът на образованието е акцентирал на широкото приложение на суперкомпютрите в промишлеността - в автомобилната, авиационната, фармацевтичната и други индустрии.

"Инвестирането в европейски суперкомпютър има за цел развиването на европейски технологии в тази област - както хардуерно, така и софтуерно, така че Европейският съюз да бъде независим в това отношение и да не разчита на чужди технологии. Заедно с това ще се инвестира и в развитието на човешките ресурси", е заявил проф. Иван Димов.

Той е припомнил, че Министерството на образованието и науката въвежда още в трети клас изучаването на предмета "Компютърно моделиране" и дава възможност за обучение на ученици в рамките на националната програма "Приложен програмист".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase