Снимка: Bulgaria On Air

Няколко случая на сгрешени детски учебници разбуниха духовете през последните месеци. Родителите се оплакват и от лоши преводи, сложно написани книги и учебници.

В деня на детската книга – възпитават ли у подрастващите любов към литературата и как изглежда българското образование, коментират в предаването "Директно" по Bulgaria ON AIR Валентина Стоева от Фондация "Детски книги" и преподавателят по български език и литература Цеца Петрова.

"Ранното детско четене включва активната роля на родителя, който да предаде любовта си към книгите и да изгради важна връзка на детето с тях. Да даде личния пример, че книгите са нещо ценно", каза в предаването Валентина Стоева.

"Подборът на книгите трябва да се извършва отговорно", коментира председателят на Фондация "Детски книги".

Какво учат нашите деца и как го учат е въпрос с национално значение, което касае дори националната сигурност.“, заяви преподавателят Цеца Петрова в предаването.

Според нея ситуацията в училище е резултат от безотговорни политики, а учителите са изправени сами срещу проблемите. По думите й свито е времето за български автори, а неграмотността у нас е като епидемия.

Вижте повече във видеото и на Bulgaria ON AIR!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase