Архив: Булфото

От април извинителната бележка за ученици от личен лекар ще бъде не повече от 3 лв, каза д-р Венцислав Грозев, председател на Българския лекарски съюз (БЛС), след последното заседание на НЗОК и БЛС за Националния рамков договор (НРД) за 2018 г.

Официално бележката няма да влиза в пакета с медицински дейности, защото е административна дейност. Така беше и досега, но като търговски дружества всяко джипи можеше само да определи каква цена да иска за този документ. Дали личният лекар ще иска от родителите подобна такса е изцяло негово решение.

Д-р Грозев коментира и темата за ограничението от десет минути преглед при личен лекар.

"Направихме така нещата, че тези десет минути няма да бъдат задължителни при профилактичен преглед", каза той.

148 млн. лева повече за болничната и 14 млн. лв. повече за извънболничната помощ в сравнение с миналата година се предвиждат в Националния рамков договор за 2018 г.

"Смятам, че това, което постигнахме, в окончателния вече преговор между БЛС и НЗОК определено е стъпка напред. Огромната част от текстовете и тези, които ние в последния момент предоставихме за промяна, са приети от Надзорния съвет на НЗОК", обясни д-р Грозев.

В рамковия договор за 2018 г. са заделени 150 млн. лв., с които ще се повишат цените на 113 клинични пътеки. Най-голямо е увеличението в педиатрията и за раждания, ревизирани са и всички клинични пътеки, по които работят общинските болници, които наред с АГ и педиатрия включват и пулмология и неврология.

Предвидени са и 3 млн. лв. повече за направленията за изследвания и образна диагностика. Увеличен е и броят на мамографиите и цитонамазките.

Над 90 на сто от предложенията на Българския лекарски съюз /БЛС/, включително и тези, направени в последния момент, са приети от Надзорния съвет на НЗОК за Националния рамков договор за тази година. По думите на д-р Грозев НРД 2018 е значително по-добър от сегашния.

На 24 февруари предстои събор на БЛС, на който ще бъде обсъждано и решено дали да бъде даден мандат за подписване на НРД 2018 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase