Снимка: bTV

Децата в тетевенското село Градежница са принудени да придобиват знания в мизерни условия. В училище "Васил Априлов" дограмата е стара, мазилката е изпочупена, има и проблеми с покрива. Тоалетната е извън всякакви хигиенни норми и се намира навън. За да я ползват, ученици и учители трябва да заобикалят цялото училище, съобщава bTV.

"Не е нормално в XXI век да има външна тоалетна", заяви директорът на училището Ива Лазарова.

По думите ѝ до този момент проект за изграждане на вътрешна тоалетна няма. Селото няма канализация и се изискват много средства, за да се направи, отбелязва тя. По думите на директорката върви нормален учебен процес, а децата, които живеят по-близо, ходят до тоалетна до домовете си. 

Кметът на селото и учител в училището Свилен Чернин иска отговор къде отиват средствата на децата по делегирания бюджет. Той е сигнализирал прокуратурата, Министерския съвет и Министерството на образованието.

Когато започна да се подготвя бюджета за 2018 г., бяхме изправени  пред избора да планираме пари за нова тоалетна или да извършим належащ ремонт на другата част на покрива, и избрахме покрива, обясни зам.-кметът на община Тетевен Борис Врабевски.

Изграждането на нова тоалетна би струвало 40 000 лева.

По повод обвиненията, че потъват пари, той отбеляза, че тече вътрешна проверка, тъй като училището е втотостепенен ръководител с бюджетни средства и ги разходва по собствена преценка.

Коментари Напиши коментар

23

Цонко

преди 3 години

Ако ме питате как да се научите на българщина, веднага бих ви препоръчал да започнете да използвате външна тоалетна. Колкото и да ни е мъчно, на България като символ, външната тоалетна най-много й ляга! Обидно е знам, и на мен ми е обидно, но замислете се...

22

От Ботуша

преди 3 години

Според уикипедията селото е с 1800 души (2015) и помашко население. Колко деца може да има в това училище?Вместо да дадат 40 хил. (!) за тоалетна, да им купят един бус и да ги кара до най-близкото училище. В Италия е така, има села с малко деца, които се карат в по-големите. Не е рентабилно да се подържа сграда и персонал за десетина деца.

21

Анонимен

преди 3 години

Eu balgaria resili ujas sram sa bg pravitelstvo milioneri miliarderi v bg a kloseti na dvora i to v u4ilischa v poliklinikite sa klekala mrasni masilkite padat kabinetite na djipitara v ujasna mrasotia dr ti govorat na ti v eu balgaria bravo na gerb