Снимка: Общност за демократично образование

Във водещи алтернативни методи на обучение ще ни потопи първият кинофестивал за образование "(не)Възможното образование", който стартира на 16 февруари в Център за култура и дебат "Червената къща".

Покрай отделните филми ще се запознаем с валдорфска педагогика, демократично образование и системата на Монтесори. След прожекциите  по всяка тема специалисти ще споделят своя опит и ще покажат как прилагат тези иновативни подходи на учене и преподаване в контекста на българската реалност.

Друг акцент от програмата е демонстрация на "Играта за световен мир", създадена от американския учител Джон Хънтър през 1978 г. Играта предизвиква учениците да намират решения на глобални проблеми като химически замърсявания, природни бедствия и глад по мирен начин, изследвайки връзките на световната общност през призмата на икономически, социални и екологични кризи.

Още по темата

Участниците в играта се научават да живеят и творят в условия на несигурност, като това мобилизира критичното и креативно мислене и ги предизвиква да работят в екип, за да стигнат до печеливши решения.

През почивните дни може да видим "Валдорф на 100" на 17 февруари от 11.00 часа, който е за обучението, създадено от Рудолф Щайнер, известен като основател на "науката за душата" антропософия.

Първото училище Валдорф отваря врати през 1919 г. в Щутгарт, Германия, за деца от всички прослойки на обществото, което е революционно за времето си. Днес Валдорфските училища са бързоразрастващо се международно движение с повече от 1 100 училища и 2 000 детски градини в над 70 страни по целия свят.

Филмът е посветен на 100-годишнината от основаването на първото Валдорфско училище. Интервюирани са деца, родители, преподаватели и експерти от Китай, Аржентина, Индия, Косово, Израел, Кения и др., според които Валдорфската педагогика отговаря на днешната нужда от повече хуманност в образованието, адаптивност към местната култура и внимание към уникалното във всяко дете.

Дискусия и практическа работилница след филма с валдорфски педагози. Необходима е предварителна регистрация на www.odo.bg.

От 15.00 часа е "Монтесори Педагогика". Създаден от Мария Монтесори през първите години на 19 век, този вид педагогика е доказал своите резултати в цял свят. Филмът разказва за личността на д-р Монтесори, същността на нейния метод и предизвикателствата, пред които се изправя едно английско държавно училище в желанието си да практикува този вид педагогика, опитвайки се същевременно да отговори на държавните образователни изисквания.

Дискусия и практическа работилница след филма на тема "Възможности за въвеждане на Монтесори в държавно финансираните учебни заведения в България". Също е необходимо да има предварителна регистрация.

На 18 декември програмата продължава от 11.00 часа с "Училища на доверието". Кристоф Шуман, баща и учител, търси отговор на въпроса дали има училища, в които децата обичат да учат и се чувстват щастливи. Посещава пет държави на три континента и резултатът е задълбочен поглед към училища в Германия, Израел и Пуерто Рико, практикуващи демократично образование. Преживяванията на учениците, родителите и преподавателите се анализират от известни психолози и невролози като Йеспер Юл, Питър Грей и Джерард Хютер.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase