Архив: Булфото

Всяко четвърто дете в България отива на училище със страх и напрежение, че може да му се случи нещо. Това каза психологът Иван Игов пред "Фокус" за случаите на агресия и насилие от страна на младежи и мерките за справяне с проблема.

Хубавата новина е, че ставаме по-чувствителни към тези теми. Но статистиката показва, че в последните 5-6 години нещата у нас не са се променили, обясни той.

"Тормозът е висшата форма на насилие, едно дете е подложено на насилие поне веднъж седмично. В България това е между 25 и 27%, което означава, че всяко четвърто дете отива всяка сутрин на училище със страха и напрежението, че може да му се случи нещо", обясни Игов.

Лошото е, че случаите стават по-драматични, включително и убийства, които са извършени от непълнолетни, или случаи, които се записват и след това пускат в социалните мрежи, каза психологът.

"Повиша се процентът на насилието в интернет чрез социални мрежи и телефони. Бройката на тези случаи не е висока, но те започват да стават обществена заплаха, защото много деца отиват на училище със страх, а властите, както и цялото общество сякаш няма механизъм да се справи с това“, посочи още той.

Игов допълни, че агресорите започват да се хвалят с това, което правят, без да имат чувството за вина или чувството, че извършват проява, която е в разрез с обществените норми.

"Интернет започва все повече и повече да се превръща в място, където децата се опитват да покажат своята индивидуалност и своето различие. Едно време можеше да се похвалиш само на приятелите, на съучениците, сега можеш да се похвалиш на целия свят", допълни той.

Игов определи, че липсата на чувствителност у подрастващите към мъчение, страдание на друго дете е обезпокоителна тенденция. Това означава, че емпатията, чувството на съпричастност в децата започва да закърнява.

Независимо дали едно дете е насилник или обект на насилие в училище, това дете е жертва, каза психологът

Търсенето на терапевтична помощ при прояви на агресия от подрастващите е задължителна, защото децата-насилници в училище след това имат два пъти по-често проблеми със закона, отколкото останалите.

"Ние си отглеждаме бъдещите насилници днес, ако не им обърнем внимание, но не с наказание, а като погледнем на тези деца като на жертви. На жертви на нашето общество, което ги е научило на насилие“, коментира той, като отбеляза, че по данни на неправителствените организации в една трета от семействата в България се наблюдават форми на насилие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase