Снимка: МОН

Образованието не е разделителна линия в българското общество. Това заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев при откриването на конференцията "Образование 2017“, посветена на темата как високоефективните учители да бъдат привлечени и задържани в училище. Тя се организира от фондация "Заедно в час с партньорството на сдружение "Образование България 2030", съобщиха от МОН.

По думи на министъра тепърва ще изживеем шокови вълни от навлизането на дигиталния свят в живота ни. 

"Не знаем какви професии ще навлязат в света ни след 20 години. Тази година в образователната система влязоха деца, родени през 2010 година, а им преподават учители, родени през 60-те години на миналия век“, посочи той.

В последните години заради пенсионирането на много учители сме успели да стопим възрастовата разлика между учители и деца от поколение и половина на едно поколение. Средната възраст на българския учител е 50 години, съобщи Вълчев.

Половината от преподавателите, които постъпват на работа в училище, ще напуснат до 2 години, смята Нели Колева от фондация "Заедно в час". По думите ѝ едва 1 от петима, завършили специалност "Педагогика" работи тази професия.

"Учителите имат нужда от усещане, че те растат в професията, развиват се, научават нови неща. Имат нужда от адекватна подкрепа, от обучение, така че да отговарят максимално ефективно на нуждите на своите ученици. Основното е признанието, адекватността и усещането за успех. Учителите не се чувстват успешни в училище, не се чувстват, че отговарят на изискванията на своите ученици, претрупани са със странична работа, която е строго административна", каза Колева.

Заплащането на учителите трябва да се увеличи, за да имат повече млади хора мотивация на преподават, убеден е  министърът.

"Другото, което трябва да се направи, е да издигаме обществения имидж на професията, да дадем по-голяма свобода на учителите, да намалим административната работа, която е един от основните демотивиращи фактори", допълни Вълчев.

В европейските страни половината от бюджетните средства за образование са за учителски заплати, каза министър Вълчев, а намерението на правителството е за двойно увеличение на учителските възнаграждения до края на мандата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase