Снимка: архив, Bulphoto

Масирани проверки на общопрактикуващите лекари в Пловдив дали издават истински извинителни бележки за отсъствия по болест на учениците започват от септември. Джипитата ще трябва да пращат всеки амбулаторен лист за извършен преглед по електронен път в пловдивската Регионална здравна инспекция (РЗИ). Данните ще се сравняват с постъпилите бележки в училищата, за да се види дали има несъответствия. Това съобщи директорът на РЗИ – Пловдив д-р Ваня Танчева – Манчева, цитирана от "Монитор".

Ако има разминаване, значи хлапето шикалкави, не е било болно, а е отсъствало без причина от учебни занятия. В предстоящите проверки няма да участват само здравни експерти. Екипите, чието сформиране започва от края на август, ще са съвместни между служители от РЗИ, Регионалното управление по образованието, "Социално подпомагане", общинските ГРАО и МВР.

Проверката ще обхване освен джипитата и семейните им практики, така също центровете за неотложна и спешна помощ. От РЗИ ще им изпратят писма с указания, след като на преглед при тях мине някое дете, да изпращат до здравната инспекция копие от амбулаторния лист на определен е-мейл адрес, който предстои да бъде направен. И когато децата занесат бележките в училище, те ще се сравняват с данните в РЗИ – дали за съответната извинителна бележка има издаден амбулаторен лист. В края на проверката ще се тегли чертата, за да се разбере колко са действителните издадени извинителни бележки и колко са фалшивите.

За минало време няма да се проверяват извинителните бележки, уточниха здравните власти. Извън обхвата остават и частните лекарски кабинети, където учениците отиват на преглед без направление и срещу заплащане. Пловдив е първата област в страната, където стартират такива проверки. Те ще продължат до края на годината.

Коментари Напиши коментар

6

даскал Пандо

преди 1 година

Целта е постигната-БГ образование няма...

5

Анонимен

преди 1 година

Това как ще подобри нивото на образование, дори и да ги задължите да спят в класните стаи или да не излизат от там през цялата учебна година.
" В чак по ....си играем на телефоните и някои си слушат чалга"
Как изкара 5 по история, като не си учил? -питам аз
"Учителят казва кой ще бъде изпитам и на какво. Аз уча само този урок"
Явно съм го питал за урок, който не е учил.
Отказах се, защото ми се казва,че аз изисквам повече отколкото в клас.
Има ли значение кое е ущилището?

4

д-р Груева

преди 1 година

Чудесно,аз лично приветствам инициативата.Всички сме с ел. подпис .Даже предлагам да си направят РЗИ специален портал и да ги пращаме .Така изпращаме и болничните листове в НОИ.Браво .Да ги видим бабините и мамините .