Снимка: архив Reuters

Допуснати до днешния държавен зрелостен изпит по български език и литература в 12-и клас са 50 808 зрелостници, от които на изпита са се явили 96%, според последните данни на Министерството на образованието и науката.

Още по темата

Матурата за 12-и клас по БЕЛ започна в 8:00 часа, а изпитният вариант за теста беше генериран тази сутрин в 5.10 часа от възможни 11 718 750 комбинации. Тестът за изпита се състои от три модула.

Първият модул съдържа 30 затворени въпроса и носи 30 точки на зрелостника, вторият е с 10 въпроса със свободен отговор и работа с текст, които носят 40 точки, а третият модул, или 41-ия въпрос, е тема от посочено произведение от изучаван български автор, по която дванадесетокласниците ще пишат аргументативен текст - есе или интерпретативно съчинение. Този модул също носи 30 точки.

Темата за 41-ия въпрос не се съобщава сутринта заради мерки за сигурност.

Националното външно оценяване за седми клас по български език и литература започна в 10.00 часа. Учениците работят по два модула. Първият модул е с продължителност от 60 минути и включва въпроси със затворен и със свободен отговор, а вторият е от 90 минути и в него учениците ще правят преразказ на непознат текст с дидактическа задача.

Темата за него също не се съобщава в началото на изпита. Очаква се на националното външно оценяване по български език и литература да се явят над 57 000 седмокласници.

След 15:30 часа днес в сайта на МОН ще бъдат публикувани тестовете с ключа за отговорите и за двата изпита.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase