Снимка: БТА

България е на първо място по ранно начало на полов живот. Затова според омбудсмана Мая Манолова в училищата трябва да се въведе задължително здравно и сексуално обучение.

По данни на Световната здравна организация, през миналата година у нас са родени над 6 хиляди деца от малолетни и непълнолетни майки. А през първото тримесечие на 2017-та са регистрирани повече от 500 аборта на момичета под 19-годишна възраст.

Около 30% от учениците пък са споделили, че са започнали полов живот на 13 години.

Според Манолова проблемът може да се реши, ако се въведе задължително сексуално и здравно образование. По нейни данни в момента 10% от училищата са въвели такива предмети като СИП – свободно избираема подготовка.

Мая Манолова отбеляза, че защитата на правата на децата е неин морален приоритет и допълни, че страната ни в момента преминава през трудна социална промяна на закриване на институциите за деца.

Манолова посочи, че у нас продължава феноменът "деца раждат деца", като този проблем не само, че ограбва детството им, но и обрича момичетата на бедност и социално изключване.

"Препоръката, която подготвям и в резултат на проведената среща с омбудсман и от Европа до образователния министър, е за въвеждане на задължително здравно и сексуално образование в училище. Това е тема, която трябва да присъства още от най-ранна детска възраст, за да не се стига до неразумно и безотговорно сексуално поведение", коментира пред БНТ омбудсманът Мая Манолова.

Манолова откри днес среща на Европейската мрежа на детските омбудсмани /ENOC/. В продължение на три дни България ще е домакин на високия форум, организиран в партньорство с институцията на омбудсмана, ENOC и УНИЦЕФ. В срещата участват представители на детските омбудсмани от 17 държави, предаде БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase