Снимка: flickr

Процедура за установяване на плагиатство предвижда едно от предложенията за проекта за поправки в Закона за развитие на академичния състав. При установяване на нарушение, титлата ще бъде отнемана, обяви министърът на образованието и науката проф. Николай Денков.

Разработките на кандидатите за докторска, асистентска или професорска степен във висше училище или научна организация ще бъдат разглеждани за плагиатство от експертна комисия. Тя ще трябва да изрази своето становище в писмена форма и да прецени до колко се отразява на кандидатурата. В случай, че аспирантът е включил чужд текст в разработката си, но не го е припознал за свой, комисията ще счита, че е пропуснато цитиране, а не е плагиатствано.

При установено нарушение титлата ще бъде отнемана или кандидатът ще бъде уволнен. Какво да бъде наказанието ще решава шефът на вуза или на съответната академична общност.

Решението на комисията може да бъде обжалвано в МОН чрез представянето на нужните доказателства. От министерството ще бъде сформиран съвет от 11 експерти, който да прегледа материалите отново и да изрази становище.

Оценката ще бъде изпратена обратно в институция като тя отново ще решава в рамките на автономията си. В краен случай двете становища могат да бъдат обжалвани пред съда. Процесът може да отнеме най-много 3 месеца.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase