Снимка: Bulgaria On Air

Новите учебници за първи и пети клас - читанка, литература, география и икономика и изобразително изкуство, бяха показани за първи път в ефира наBulgaria ON AIR. Те са одобрени от Министерството на образованието, предстои обаче одобрение и от учителите.

"Учебниците за първи и пети клас са направени по новите учебни програми и са по-различни от старите, по-амбициозни са от гледна точка на това да бъдат по-леки уроците и по-прагматични знанията", обясни издателят Никола Кицевски в предаването "България сутрин".

"Различното е, че за всички буквари (те са няколко) е въведен един твърд ред на буквите, така че децата, ако се местят от едно в друго училище, да стигат до една и съща буква", поясни той.

Преподавателят Емил Джасим пък подчерта, че учителят е важният в случая, а учебникът е помагало.

"Учителят е този, който ограмотява ученика, а не буквара. Той е безценно помагало, но най-важно е какви са програмите, защото каквото и да направи един издател, той е длъжен да се съобрази с тези програми", каза Джасим в студиото на Лора Инджова и Симеон Белев.

"За мен един от големите пробиви в програмата по литература за 5 клас е включването на поредицата Пърси Джаксън, която е много популярна сред децата, допълни Джасим. За мен е особено важно в учебниците по история, например, да има много кратка фактология и много изводи. Важно е умението на учениците да анализират текст. До момента учебниците не позволяваха това", обясни учителят.

Целият разговор чуйте във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase