Снимка: архив, Bulphoto

Учениците от XII клас се явяват на втората си матура по предмет по избор. Днес е и така нареченото външно оценяване по математика за седмокласниците.

Вариант 1 бе изтеглен за втория задължителен държавен зрелостен изпит по предмет по избор и важи за всичките избрани 13 предмета. Тегленето бе в 7.10 ч., в сградата на Министерството на образованието и науката.

Вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева пожела успех на зрелостниците и отговори на въпроси на медиите.

Тя каза, че приветства всяко журналистическо разследване, направено по време на първия зрелостен изпит по български език и литература, но държи да се отдели истината от неистината.

Според нея истината е, че няма изтичане на информация от министерството, защото нито тестът, нито 41 въпрос се чуха преди 9.00 ч., а отговорите, получени чрез SMS от разследващите журналисти, са получени едва след 10.30 часа, когато вече някои от зрелостниците са излезли от изпитните зали.

Министър Кунева благодари на екипа си и лично на заместник-министър Диян Стаматов за изключителната организация и денонощната работа по техническата подготовка, така че зрелостниците да нямат достъп до външни източници по време на изпита.

"Днес всички сме на състезание, всички сме на изпит, не само учениците, а и ние, и директорите, и учителите, защото това ще покаже кой как си е свършил работата и какво са научили децата", каза още вицепремиерът.

Зрелостниците могат да избират между 13 предмета между които математика, история, география, физика, химия, биология и няколко чужди езика.

Най-много зрелостници – 16 674, тази година са избрали като втори задължителен изпит биология и здравно образование.

12 179 дванадесетокласници са пожелали да се явят на изпит по география и икономика, а английският език е предпочетен от 11 586 абитуриенти.

Най-малък брой подадени заявления има за полагане на матура по италиански език – 99 зрелостници. 200 зрелостници са със специални образователни потребности, като от тях тази година 7 ще работят на Брайл.

Изпитът по математика за седмокласниците се състои от 24 задачи от затворен и отворен тип.  Резултатът от националното външно оценяване по математика може да се впише като текуща оценка. След 15.00 ч. на сайта на министерството ще бъдат публикувани тестовете и ключ с верните отговори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase