Снимка: архив Bulphoto

Временни помагала вместо нови учебници от 15 септември е възможно да има за буквара и математиката за първокласници и български език и история за пети клас, заяви заместник-министърът на образованието Диян Стаматов пред "Монитор".

Това е един от обсъжданите варианти в случай, че издателите не успеят да напишат и издадат новите учебници за първия звънец, каквато опасност твърдят самите те, че има.

Съгласно заповедта на МОН те трябва да подадат проектите за оценяване до 9 август. След това обаче е необходимо технологично време, за да бъда отпечатани учебниците.

Именно заради това издателите се притесняват, че до 15 септември новите помагала няма как да стигнат до чиновете на учениците в първи и пети клас. Според приетия Закон за предучилищно и училищно образованието от следващата година децата в тези два класа трябва да учат по нови учебни програми и съответно нови учебници.

Най-големи промени в учебния материал всъщност би трябвало да има именно в буквара и математиката за първи клас и българския език и историята за петокласниците. Така например при най-малките ученици се въвежда смятането от 20 до 100, а историята в пети клас е коренно различна. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase