Снимка: БТА, архив

"Бай Ганьо в банята" вече няма да се изучава. Това стана ясно на пресконференцията, която просветното министерство свика, за да обясни, че Паисиевата "История славянобългарска" ще се учи в девети, вместо в шести клас.

Още по темата
Министър Тодор Танев прочете имената на всички автори и на техните произведения, предложени в проектите на програмата, като съобщи, че от творбата на Алеко Константинов "Бай Ганьо" са включени главите "Бай Ганьо пътува", "Бай Ганьо се върна от Европа", "Бай Ганьо на гости", но не присъства главата "Бай Ганьо в банята".

"Смятам, че тази част не е подходяща, защото сме в 21-ви век", коментира министърът. Той добави, че от Алеко Константинов е включен и цикълът "Разни хора - разни идеали". Към творбите на Елин Пелин е прибавен и разказът "Задушница", предаде БТА.

Нищо, което е свързано с българската национална идентичност, като министър, няма да допусна да липса в съдържанието на наредбите, които ще бъдат подготвени, обеща проф. Танев на брифинга.

Той обяви, че проектите за учебните програми за втори, шести и осми клас са публикувани в сайта на МОН за обществено обсъждане в продължение на месец. Това е обсъждане, а не е краен вариант, уточни министърът.

Новата образователна структура налага преразпределение на учебното съдържание, обясни Милена Иванова - главен експерт в МОН. Тя препоръча програмата по литература да не са разглежда като набор от текстове и призова да си отговорим какво искаме да знаят учениците в различните гимназиални етапи.

"До момента в учебната програма са 171 произведения, а в предложението за нова програма те са от порядъка на 140", каза министър Танев в отговор на въпрос за разликите в сегашната и в предложената нова учебна програма по литература.

В десети клас се предвижда да се изучава само българска литература, защото в този клас ще има външно оценяване, каза Милена Иванова. Тя отбеляза, че затова е било предложено произведенията да се изучават на хронологичен принцип /8-10-и клас/, а в 11-и и в 12-и клас се залага на уменията за четене, разбиране и интерпретиране, независимо от това дали текстовете са изучавани, или не.

В осми клас се предвижда също да се изучават антична литература, Средновековие и Ренесанс. В девети клас да се продължи с Възраждането, а в десети клас - с изцяло българска литература.

От МОН съобщиха, че в предмета "Музика" ще се създаде патриотичен цикъл, който ще включва произведения на Добри Чинтулов и Любен Каравелов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase