Снимка: БТА

На БАН дадохме три милиона лева в последните дни на 2015 г., но за млади учени, за да могат те да "попадат" в конкурсите, които в миналото бяха главно за по-възрастните учени. Това заяви пред журналисти днес министърът на образованието и науката проф. Тодор Танев.

Той бе попитан за исканата оставка вчера на акад. Стефан Воденичаров от Общото събрание на БАН, както и дали е редно да се търсят пари за БАН, а нейният председател да е кандидат за президент.

Оставката на Воденичаров беше поискана с мотива, че не е успял да осигури по-висок бюджет за Академията.

Танев каза, че заради предоставените средства за млади учени в БАН има доста добър отклик сред учените и е имало събрание по този повод. За вчерашното Общо събрание на БАН нямам още сведения, освен излязлото в медиите, добави той, цитиран от БТА.

"В образованието не се правят революции, защото е такава системата, който е рекъл да прави революции в образованието, не е успял и е объркал и деца, и учители", каза Танев в отговор на въпрос ще може ли да се ускори реформата в образованието, както ще бъде заложено в актуализираното споразумение между ГЕРБ и Реформаторския блок.

Имаме стриктен план, свързан с това четиристепенната система в образованието да замени двустепенната система /училища и висше образование/, както е сега, отбеляза просветният министър.

Академията си решава вътрешно проблемите. Този лаконичен коментар даде днес пред журналисти председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров по повод на поисканата му вчера оставка от Общото събрание на Академията.

Във връзка с обвиненията от учени, че не търси повече пари за БАН, днес Воденичаров отговори риторично на журналистите: "Смятате ли, че е вярно. Имам 169 интервюта".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase