Снимка: Архив Reuters

Средното образование да бъде задължително и учениците да получават диплома за завършването му след 12-и клас. Това предвижда проектът на Закон за народната просвета, внесен от депутати от БСП в парламента, който бе разгледан вчера от образователната ресорна комисия в НС, заедно с проекта на Закона за предучилищно и училищно образование на ГЕРБ,  пише "Монитор".  Според него гимназиалния етап се дели на два етапа – до 10-и и до 12-и клас, като образованието е задължително до 16 години, както е и по конституция.
 

Основните разлики  в двата закона са по отношение на финансиране на частните школа.

Според ГЕРБ те трябва да получават държавна субсидия, защото децата са равни и не се делят на частни и държавни, а според червените това е социално неоправдано.

Броят на учебниците е другата спорна тема между депутатите. Според червените трябва да има само един учебник, а според ГЕРБ – броят им да е неограничен. Депутатите имат консенсус за задължителната предучилищна подготовка, която трябва да започва на 5 години.

Министърът на образованието проф. Тодор Танев е за създаването на нов закон, но според него не е разумно да се разглеждат два закона едновременно.

Лидерът на ДПС Лютви Местан пък поставя въпроса за ниските критерии при оценяване на матурите. Според него е недопустимо ученик, който отказва на напише едно изречение текст, да може да получи оценка „много добър” 5 на зрелостния изпит.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase