Снимка: Архив, Булфото

Четири са висшите училища в страната, които предлагат най-високо качество на образованието, съобщава на първа страница "Сега".  Софийският университет, Медицинският университет в София, Техническият университет и Химикотехнологичният и металургичен университет са лидери в голяма част от професионалните направления, по които обучават студенти.

Специалностите информатика и медицина остават двете най-перспективни за младите хора дисциплини - безработицата сред завършилите е почти нулева, а дипломата почти винаги гарантира висок осигурителен доход и работа по специалността. Това показват данните в новото издание на рейтинга на висшите училища.

Софийският университет е лидер в 21 от общо 22 професионални направления, в които обучава. Тази година например Американският университет в България отстъпва на Алма матер водещата позиция в направление "Икономика". Столичният Медицински университет е на първо място във всичките пет професионални направления, в които приема студенти. Лидер в 5 от общо 8 направления, по които обучава, е Техническият университет в София. Номер 1 в три от пет направления, по които приема и обучава висшисти, е ХТМУ.

Над 25% от завършилите през последните 5 години висше образование в България не се осигуряват в страната, показват данните от новия рейтинг. Средният осигурителен доход на младите специалисти е 867 лв., а делът на регистрираните безработни - 3.77% - три пъти под средното ниво за страната. Един от изводите е, че почти всички висшисти работят, но по-малко от половината са на позиции, за които се изисква висше образование.

Студентите по информатика и компютърни науки с диплома от Софийския университет получават най-високия доход сред висшистите - 1860 лв. Доходът на програмистите от СУ се увеличава с 85 лв. спрямо предходното издание. Втори по доходи са завършилите военно дело във Военната академия - 1715 лв. В Топ 3 влизат и студентите по администрация и управление в Американския университет в България - 1572 лв.

В дъното на таблицата по възнаграждения са студентите по две специалности в друг благоевградски вуз - Югозападния. Студентите по електроника и електротехника получават средно 500 лв., а колегите им от програмата по музикално и танцово изкуство - 512 лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase