Снимка: Dnes.bg

Правописните умения сред студентите се вдигнаха след въвеждането на задължителния държавен зрелостен изпит по български език и литература (БЕЛ), констатира пред БТА доц. Борислав Георгиев, преподавател по съвременен български език в Нов български университет.

Той отбеляза, че 20 години е работил в БАН – в секцията, която подготвя правописния речник на българския език, и изрази радостта си, че сега студентите имат по-малко проблеми с правописната и граматичната норма.

"Горещ привърженик съм на матурата по БЕЛ и на нейния формат, какъвто е той сега", каза доц. Георгиев.

По думите му основният проблем сред студентите е свързан с адекватната употреба на думите и изразите в българския език.

Преподавателят даде пример за паронимна замяна на думи - когато се чува някаква непозната дума на използващия, той да я отъждествява с най-близката по значение. Така по думите му се получават "истински дивотии".

Георгиев се върна години назад и разказа как на диктовка "студентите, чувайки думата "сърп", защото не я знаеха, я замениха със "сърф" и така се получи изречението: "Изгуби ли си сърфа, глад чакал селянина и неговото семейство", а текстът бе за Средновековието".

Доцентът отчете, че сега сред най-честите грешки в езика ни, които са заразни като "вирус", е погрешната употреба на думите в женски род, завършващи на "-ия" в единствено число, да се пишат в множествено число с "-ий". Подобни примери са за употребата на "медия" - "медий", "кайсия" - "кайсий", "симфония" - "симфоний".

"Тези грешки се правят от студенти, ученици, но така се пише най-често и във форумите в интернет", констатира преподавателят.

Борислав Георгиев сподели още, че към него доста често имало запитвания, на които отговарял, че "само химичните елементи, имената на духовните лица и на светците се пишат с "-ий".

Например правилното е калций, калий, радий, полоний, както и Паисий, Евтимий, Методий. Правилно е патриарх Евтимий, но вече може да срещне и погрешно написаното "Ефтим" - с "ф", обобщи той.

Затова Борислав Георгиев препоръча да се направи състезание по правопис сред учениците и студентите, като освен проверка на правописа, да има и диктовка с по-специфична лексика, която се употребява от всички. Данните си доцентът изнесе на правописен маратон в БТА за студенти от УНСС, НБУ и СУ, който е част от инициативата "Бъди грамотен".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase