Снимка: Булфото

Обучението в професионалните гимназии е в критично състояние - броят на учениците драстично е намалял, учебните програми са остарели, делът на младите учители е незначителен. Това са част от изводите в проекта на концепция за развитие на професионалното образование, разпространен от социалните партньори, подчертава "Сега".

В интервю за "Труд" министърът на образованието и науката Анелия Клисарова допълва: "Стратегията за информационни и комуникационни технологии в училищата е доста амбициозна. Но ще се случи. Разчетена е на три етапа. За 2014 г. са планирани 15 млн. лв. и с тях ще се изгради единна високоскоростна оптична мрежа. Тя ще свърже всички регионални инспекторати по образование, висшите училища, научните центрове. Чрез нея всички наши структури ще имат връзка помежду си, ще ползват база от общи данни и най-вече ще се сложи край на хартиения документооборот. Важно е и изграждането на безжичната мрежа в училищата. След това ще се изгради актуализиран образователен портал, в който да бъде качено учебното съдържание.

През 2016/2017 г. ще се развие втората част от стратегията, която е за мобилност и сугирност. Обучението няма да е е-обучение. То ще е м-обучение, или мобилно обучение. Всеки ученик с мобилното устройство, с което разполага, ще може да има достъп до училищната система, до националната платформа с база данни и да я използва при подготовката на своите уроци. А третата фаза, която сме кръстили "Универсалност и устойчивост" ще се случи през 2018/2020 г. с въвеждането на виртуални класни стаи и лаборатории." По думите на Клисарова е важно да се изработят такива закони и механизми, с които да се мотивират и учителите да работят качествено.

Темата за реформата в образованието присъства и на страниците на "24 часа". Вестникът допълва, че зрелостниците, които се насочват към учителската професия, ще бъдат осигурени с целеви стипендии за обучението си във вуз, включително и от местната и регионалната власт. Това предвижда проектостратегията за развитие на педагогическите кадри.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase